Italské akcie kvůli ratingu a HDP výrazně klesly

11.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Italské akcie dnes v reakci na páteční snížení ratingu země a zprávu o prohloubeném propadu ekonomiky v posledním čtvrtletí výrazně klesly. Výnosy italských státních dluhopisů ale rostly jen mírně.

 

Index milánské burzy FTSE MIB dopoledne oslabil o 0,7 procenta a byl kolem 16.090 bodů. Ukazatel západoevropských akcií FTSEurofirst 300 v té době ztrácel asi 0,2 procenta. Index madridské burzy IBEX klesal o 0,85 procenta.

Výnos klíčových desetiletých státních dluhopisů se zvýšil na 4,67 procenta z páteční úrovně 4,59 procenta a mírně stouply ceny pojištění italských dluhopisů před platební neschopností. Italské úvěrové náklady se tak těsně přiblížily nákladům Španělska, kde výnos desetileté obligace klesl o 0,03 procentního bodu na 4,74 procenta, minimum od loňského února.

Italská ekonomika se v posledním čtvrtletí loňského roku propadla meziročně o 2,8 procenta a za celý rok klesla o 2,4 procenta, oznámil dnes italský statistický úřad. Itálie je v recesi od poloviny roku 2011 a obnovení růstu se zde čeká nejdříve ve druhém pololetí tohoto roku.

Mezinárodní ratingová agentura Fitch v pátek snížila hlavní úvěrovou známku Itálie o jeden stupeň na BBB+ a varovala zemi před dalším zhoršením. Odůvodnila to nerozhodným výsledkem voleb a pokračující ekonomickou recesí.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK