Ministr Bendl dá zkontrolovat práci Lesů ČR na Křivoklátsku

11.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Křivoklát (Rakovnicko) 11. března (ČTK) - Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) dá prověřit práci státního podniku Lesy ČR na Křivoklátsku. Podle něj tady vznikají velké škody, které působí přemnožená zvěř, a špatně je postaráno také o stromy v lesích. Pokud jeho kontrola prokáže pochybení, tak bude po vedení podniku požadovat personální změny. Bendl to dnes řekl novinářům v Křivoklátu, kde je na pracovní cestě.

Podle Bendla je na Křivoklátsku spousta věcí zanedbaných a bude po Lesích ČR chtít vysvětlení. "Nechám zkontrolovat situaci, protože jsem osobně viděl řadu míst, kde by měly být kvalitní vzrostlé stromy už po řadu let a nejsou. Jsou to zákrsky, malé okousané stromky, o které se zjevně někdo nestará tak, jak by se starat měl," prohlásil Bendl.

Za druhý problém hospodaření ve zdejších lesích ministr považuje přemnoženou zvěř, která podle něj po celém Česku napáchá škody za stovky milionů korun. Situace podle něj začíná "volat po silném řešení" a mělo by se přemýšlet nad tím, jak zvěř regulovat, jinak podle ministra bude muset zasáhnout stát.

Lesy ČR by podle Bendla měly mít vliv na pronájem honiteb a starat se o to, aby se zvěř nepřemnožila. "Lesy ČR mají mít vliv na to, kdo tu dělá honitbu a měly by dotyčné motivovat k regulaci zvěře, aby nedocházelo ke škodám na státním majetku," zdůraznil Bendl. Dodal, že by se myslivci neměli "honit pouze za statnými kusy a trofejemi".

Podniku Lesy ČR patří zhruba polovina lesů v Česku. V závěru minulého týdne zahájil výběrová řízení na desetileté pronájmy více než 600 honiteb, což představuje přes 60 procent podnikem pronajímaných honiteb. Důvodem tendrů je postupný konec dosavadních desetiletých nájmů. Loni výnos z pronájmu všech honiteb podniku činil 191 milionů korun.

mar dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK