Japonské akcie po osmi dnech růstu oslabily, dolar rostl

12.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 12. března (ČTK) - Japonské akcie dnes přetrhly růst, který trval osm seancí za sebou, a oslabily. Investoři se rozhodli vydělat na posílení trhu a prodávali některé tituly, v čele s vývozci a finančními společnostmi. Index Nikkei klesl o 0,3 procenta na 12.314,81 bodu, když během dne vystoupil až na 12.461,97 bodu, nejvýše od počátku září 2008.

Na počátku obchodování trh podpořil pokles jenu a trhy rostly. Později se však začaly objevovat známky možného přehřátí trhu a investoři se raději rozhodli některé firmy prodat. Za osm seancí do pondělí hlavní index stoupl o více než osm procent a zaznamenal nejdelší růst od července 2009.

"Ceny některých akcií se za posledních několik měsíců zdvojnásobily, takže vybírání zisků je v tuto chvíli přirozené," komentoval situaci pro agenturu Reuters výkonný ředitel Chibagin Securities Fudžio Ando. Akcie automobilky Toyota oslabily o 0,8 procenta, Sony ztratila dvě procenta a Toshiba 1,5 procenta. Banka Mizuho Financial Group klesla o 0,9 procenta a Mitsui Financial Group o jedno procento.

Analytici se však domnívají, že index Nikkei nadále čeká růst díky naději na další uvolňování měnové politiky v Japonsku a pozitivnímu výhledu americké ekonomiky. Nevylučují však krátkodobé korekce.

Japonský jen v Asii oslaboval. K dolaru se ocitl nejníže za tři a půl roku. Obchodníci nyní sázejí na to, že očekávané stimulační kroky centrální banky Bank of Japan budou mnohem odvážnější, než se doposud předpokládalo, a přijdou dříve. Kandidát na guvernéra Haruhiko Kuroda v pondělí poznamenal, že by mohl přijít s dalším uvolněním měnové politiky brzy poté, co se příští týden ujme funkce. Nebude tak zřejmě čekat až do zasedání měnového výboru banky, které se má uskutečnit 3. a 4. dubna.

V závěru obchodování dolar vůči jenu stoupl o 0,1 procenta na 96,40 JPY, když během dne vystoupil až na 96,71 JPY. Euro k jenu však mírně oslabilo o 0,2 procenta na 125,61 JPY. Dolar vůči euru stoupl o 0,1 procenta na 1,3028 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK