Inflace v Maďarsku klesla v únoru nejníže za téměř sedm let

12.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Maďarsku se v únoru snížilo na 2,8 procenta z lednových 3,7 procenta a ocitlo se nejníže od června 2006. K poklesu přispělo snížení cen energií nařízené vládou. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil maďarský statistický úřad KSH.

 

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zpomalení inflace jen na 3,1 procenta. Loni v únoru inflace činila 5,9 procenta. Jádrová inflace, která nezahrnuje nestabilní ceny potravin a energií, zpomalila jen na 3,6 procenta z 3,7 procenta v předchozím měsíci.

Ve srovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny snížily o 0,1 procenta po lednovém růstu o 0,8 procenta.

"Čekali jsme 2,9 procenta, toto číslo je dokonce lepší," komentovala údaje pro agenturu Reuters analytička Erste Bank Orsolya Nyesteová. "Nemyslíme si, že to bude mít zvláštní dopad na politiku úrokových sazeb, zdá se, že inflační cíl centrální banky ve vyjádření průměrné roční inflace bude dosažen. Takže inflace nepředstavuje žádné překážky bránící dalšímu snížení úrokových sazeb," dodala.

Vláda nařídila snížit maloobchodní ceny plynu, elektřiny a tepla o deset procent. Ceny energií pro domácnosti tak meziměsíčně klesly o 7,4 procenta a meziročně o 7,7 procenta. Růst cen potravin se podle statistiků zastavil. Pohonné hmoty však zdražily.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK