Zisk Audi loni navzdory rekordnímu prodeji aut mírně klesl

12.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Německý výrobce luxusních aut Audi bojuje se stagnací zisku. Navzdory rekordnímu prodeji aut se čistý zisk automobilky loni snížil o dvě procenta na 4,35 miliardy eur (111,4 miliardy Kč). Automobilka tak začíná pociťovat dopad klesající poptávky na hlavních evropských trzích. Generální ředitel automobily Rupert Stadler však zůstává spokojený a optimistický.

 

Zisk snížily hlavně nabídky slev a náklady na reklamu kvůli podpoře prodeje. Provozní zisk stoupl o 0,6 procenta na rekordních 5,38 miliardy eur. Obrat se zvýšil o čtyři miliardy na 48,8 miliardy eur.

Stadler je s výkonem automobily za loňský rok spokojený. "Byl to pro nás velmi úspěšný rok. Překročili jsem naše cíle," uvedl v prohlášení. Navzdory krizi v Evropě čeká Audi další růst i v letošním roce.

Prodej aut Audi loni stoupl o 12 procent na rekordních 1,45 milionu vozů díky silné poptávce ve Spojených státech a Číně. V letošním roce plánuje Audi tento rekord překonat a do 2020 zvýšit prodej na více než dva miliony vozů a stát se jedničkou na trhu luxusních vozů.

Audi je stejně jako česká Škoda Auto součástí největšího evropského výrobce aut Volkswagen. Mateřská firma koncem února zhoršila svůj odhad pro letošní rok a počítá se stagnací provozního zisku, který loni stoupl o 2,1 procenta na 11,5 miliardy eur, napsala agentura Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK