Úrok ročních dluhopisů Itálie v aukci stoupl nejvýše od prosince

12.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 12. března (ČTK) - Itálie snadno prodala roční dluhopisy v objemu 7,75 miliardy eur (198,8 miliardy Kč), jak plánovala. Úrok však po nedávném zhoršení ratingu agenturou Fitch prudce rostl a byl nejvyšší od poloviny prosince.

Průměrná úroková sazba stoupla na 1,28 procenta z 1,094 procenta v podobné aukci, která se uskutečnila minulý měsíc. Poptávka po dluhopisech však byla lepší než v únoru, 1,5krát vyšší než nabídka.

Tlak na úvěrové náklady Itálie se zvýšil minulý měsíc po parlamentních volbách, které skončily patem. Výsledek voleb vyvolal obavy investorů o budoucnost italské ekonomiky a přiměl agenturu Fitch snížit minulý týden hlavní úvěrovou známku Itálie o jeden stupeň na BBB+ s varováním, že rating může dále zhoršit. Dnešní aukce byla první od snížení ratingu.

Roční dluhopisy dnes prodalo rovněž Španělsko. Úroková sazba ročních dluhopisů Španělska činila 1,36 procenta, což je nejnižší úroveň od začátku krize v Řecku v roce 2010. Země prodala rovněž dluhopisy s dobou splatnosti šest měsíců, u kterých úrok klesl nejníže od února 2012, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK