Bendl:Pomoc farmám zasaženým suchem by mohla jít z peněz LČR

12.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - V Česku by měl vzniknout fond z něhož by byly zemědělcům hrazeny škody způsobené suchem a jinými živly, proti kterým se nemohou pojistit. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Petr Bendl. Program by podle něj mohl být financován především z volných peněz Lesů ČR. Přispívali by do něj i sami zemědělci, kteří by z něj chtěli pomoc čerpat.

"Já si umím představit, že by z prostředků vznikajících v resortu ministerstva zemědělství, mám tím na mysli například část financí, které jsou na účtech Lesů České republiky, vznikal podíl takového fondu," uvedl ministr. Fond by podle něj měl být motivační i pro zemědělce. "Chtějí-li zemědělci, aby jim stát pomohl, musí si pomoci taky," podotkl.

O tom, jak výrazná by měla být spoluúčast samotných farmářů a o dalších podrobnostech mají rozhodnout budoucí jednání ze zemědělci. Stejně tak nyní není podle ministra možné říci, kdy by mohl fond vzniknout. Jednání o budoucí podobě Společné zemědělské politiky (SZP) EU v Bruselu se totiž protahují a nová SZP s velkou pravděpodobností nezačne platit od začátku roku 2014, jak bylo původně plánováno.

Podle Bendla bylo původním záměrem unie vytvořit společný fond pro všechny státy. Česko však je proti takovému návrhu, neboť například v jižní Evropě je výskyt extrémního sucha výrazně vyšší než v severních státech a čerpání by bylo značně nerovnoměrné.

"Měly by to být takové události, které pojišťovny běžně nepojišťují," řekl předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík. Mezi takové podle něj patří kromě extrémního sucha například poškození pozemků při velké vodě. Vstup do programu by podle něj měl být dobrovolný. Farmáři, kteří by chtěli z programu čerpat, by do něj museli přispívat. "Tím bude stát mít i seznam potencionálních příjemců, kteří jsou ochotni vzít na sebe spoluúčast," uvedl.

O vytvoření podobného fondu se již jednalo několikrát v předchozích letech, jednání však vždy skončila neúspěšně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK