Krize v eurozóně podle šéfa Bundesbanky ještě neskončila

12.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 12. března (ČTK) - Dluhová krize v eurozóně ještě neskončila navzdory příznivější situaci na finančních trzích. Uvedl to dnes šéf německé centrální banky Bundesbank Jens Weidmann. Dodal, že vlády musí pokračovat v reformách, aby odstranily základní ekonomické problémy.

"Krize neskončila navzdory nynějšímu klidu na finančních trzích," řekl Weidmann. Vyjádřil rovněž nejistotu ohledně dalšího osudu reforem na Kypru, v Itálii a Francii.

Německá ekonomika je podle Weidmanna i nadále v dobrém stavu. Německý hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí loňského roku klesl o 0,6 procenta. Většina analytiků však podle agentury Reuters předpokládá, že největší evropská ekonomika se vyhne recesi, která je definována jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Evropská komise předpověděla, že ekonomika všech členských zemí eurozóny v celém letošním roce klesne o 0,3 procenta. Míra nezaměstnanosti v eurozóně se v lednu vyšplhala na rekordních 11,9 procenta. Bez práce tak bylo téměř 19 milionů lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK