Pražská burza pokračovala v propadu, dolů ji táhl hlavně ČEZ

12.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Propad pražské burzy dnes pokračoval, klesla cena většiny hlavních emisí. Index PX odepsal 1,06 procenta na 1023,5 bodu. Burzu táhly dolů hlavně akcie energetické firmy ČEZ, ale větší pokles postihl také akcie bankovní skupiny Erste či Komerční banky. Telekomunikační operátor Telefónica ČR dnes naopak mírně posílil, vyplývá z dnešních závěrečných výsledků obchodování.

Cenné papíry ČEZ dnešek zakončily největším propadem z hlavních emisí pražské burzy, o 2,15 procenta na 605,7 koruny. "ČEZ odepisuje přes dvě procenta zřejmě v důsledku zhoršení investičních doporučení," sdělil analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič. Podle Josefa Kohouta z Patria Finance zhoršilo názor na ČEZ hned několik investičních domů. "Analytici Commerzbank oznámili snížení investičního doporučení na 'redukovat'. Credit Suisse přišla se snížením cílové ceny pro akcie ČEZ na 645 Kč ze 743 Kč. Z dat agentury Bloomberg ale stále vyplývá, že ČEZ je mezi desítkou evropských energetik s nejvyšším dividendovým výnosem," doplnil.

O 2,03 procenta na 627 korun zlevnily akcie Erste. "Pro Erste dnes nebyla nijak povzbudivá slova maďarského premiéra Viktora Orbána o nezdravém vlivu zahraničního vlastnictví maďarských bank," uvedl Kohout. Ani cenné papíry Komerční banky nezopakovaly pondělní růst a dnešní obchodování uzavřely poklesem o 0,53 procenta 4135 korun za akcii.

Větší pokles ceny postihl také akcie mediální společnosti CME pod burzovním symbolem CETV, a to o 1,63 procenta na 96,4 koruny. O více než jedno procento, konkrétně o 1,05 procenta na 75,2 koruny, se propadly rovněž ceny akcií těžařské firmy NWR.

Zvýšit, nebo alespoň udržet cenu, dnes dokázaly pouze čtyři ze 14 hlavních emisí. Nejvyšší růst zaznamenaly akcie developera Orco, a to o 0,5 procenta na 60,2 koruny. Cena akcií Telefóniky stoupla o 0,28 procenta 321,9 koruny a podobně si vedla tabáková společnost Philip Morris, jejíž cenné papíry podražily o 0,26 procenta na 11.500 korun za akcii. Síť autobazarů AAA Auto si udržela cenu 23 korun za akcii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK