Americké akcie zastavily růst, Dow Jones ale na novém rekordu

12.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. března (ČTK) - Širší ukazatele amerického akciového trhu dnes zastavily sedmidenní sérii růstu, nejsledovanější Dow Jonesův index však v samotném závěru oživil ze ztrát a skončil nepatrným růstem na novém rekordu těsně nad úrovní 14.450 bodů. Trh stahoval dolů propad největších firem technologického sektoru jako Apple a Google.

Dow Jones v závěru stoupl o 0,02 procenta na 14.450,06 bodu a dobyl nové závěrečné maximum, na něž stoupá nepřetržitě od minulého úterka. Od začátku letošního roku si Dow Jones připisuje přes deset procent a osmidenní růstovou šňůru zaznamenal poprvé za dva roky.

Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 0,24 procenta na 1552,48 bodu a zůstává v blízkosti dosavadního rekordu 1565,15 bodu z 9. října 2007. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 0,32 procenta na 3242,32 bodu.

Investoři si dnes vybrali oddechový čas a prodávali zejména akcie technologického sektoru. Kurz firmy Apple klesl o 2,2 procenta v reakci na předpověď jednoho analytika, podle něhož je čtvrtinová pravděpodobnost, že firma kvůli slabšímu prodeji telefonů iPhone nedosáhne v tomto čtvrtletí očekávané úrovně tržeb.

"Myslím, že po hezkém týdnu se trh trochu přeskupuje," řekl agentuře Reuters Kurt Brennes z filadelfské firmy Swarthmore Group. Ve středu se investoři zaměří na údaje o vývoji maloobchodních tržeb v USA.

Na devizovém trhu evropská měna oslabila vůči dolaru, držela se ale nad pátečním tříměsíčním minimem. Šéf německé centrální banky Bundesbank Jens Weidmann dnes řekl, že dluhová krize v eurozóně navzdory příznivější situaci na finančních trzích ještě neskončila.

Japonský jen k dolaru dnes posílil poprvé za týden a oživil z minima za tři a půl roku. Podle analytiků však jen obchodníci vybírali zisky z dosavadního jednosměrného pohybu a v dalších dnech bude jen vzhledem k očekávaným razantním krokům japonské centrální banky dál klesat.

Euro dnes oslabilo o 0,2 procenta na 1,3020 USD po pátečním propadu až na 1,2955 USD, minimum od 11. prosince. Dolar k jenu klesl o 0,3 procenta na 95,94 JPY po ranním vzestupu až na 96,71 JPY a od konce loňského roku na japonskou měnu získává přes deset procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK