Japonské akcie druhý den za sebou klesly, jen posiloval

13.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. března (ČTK) - Japonské akcie dnes druhý den za sebou oslabily. Investoři pokračovali ve vybírání zisků po předchozím osmidenním růstu trhu. Ztráceli hlavně vývozci, na které měl dopad i růst jenu. V závěru obchodování index Nikkei oslabil o 0,6 procenta na 12.239,66 bodu.

Podle analytiků jsou současné pohyby na trhu technickou korekcí a ztráty nejsou vysoké kvůli očekávání uvolnění měnové politiky japonskou centrální bankou. Upozorňují také, že v Japonsku se blíží konec fiskálního roku, a místní investoři se tak zřejmě zatím budou zatím spíše držet stranou, dokud nezačne nový rok.

Silnější jen dnes táhl dolů akcie vývozců. Firma Panasonic ztratila 2,9 procenta, Canon 2,8 procenta a automobilka Toyota jedno procento. Dařilo se však provozovatelům skladových ploch, kteří by mohli těžit z uvolnění měnové politiky. Rostly také akcie aerolinií ANA a Japan Airlines díky naději, že by firma Boeing mohla již brzy vyřešit problémy svého letounu Dreamliner.

Japonský jen dnes v Asii po předchozím propadu vůči dolaru na nejnižší hodnotu za tři a půl roku rostl. Analytici ale varují, že tento trend zřejmě nebude mít dlouhé trvání, protože se čeká radikální uvolnění měnové politiky v Japonsku. Kurz eura drží na uzdě očekávání, jak dopadne dnešní aukce dlouhodobých dluhopisů Itálie, která je první od zhoršení ratingu země.

Dolar vůči jenu klesl o 0,3 procenta na 95,76 JPY, když v úterý dolar stoupl až na 96,71 JPY, nejvýše za tři a půl roku. Euro vůči jenu kleslo o 0,1 procenta na 124,78 JPY. Kurz eura vůči dolaru zůstal téměř beze změny na 1,3030 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK