Česká spořitelna letos sníží náklady o 2 mld.Kč, řekl HN její šéf

13.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká spořitelna plánuje letos snížit náklady o dvě miliardy korun, proti loňsku tak klesnou o desetinu. Půl miliardy banka ušetří na personálních nákladech, propustí zhruba 600 lidí, jak uvedla už dříve. Zároveň spořitelna významně sníží objem bonusů, marketingové výdaje a pomoci má také vyjednání výhodnějších cen s dodavateli. V rozhovoru pro dnešní vydání Hospodářských novin (HN) to uvedl generální ředitel České spořitelny Pavel Kysilka.

 

Dosud banka uváděla, že letos ušetří miliardu korun. "Je to věc, která by nastala, i kdyby byly výsledky ještě lepší," řekl deníku Kysilka. Loni Česká spořitelna meziročně zvýšila konsolidovaný čistý zisk o 21,8 procenta na rekordních 16,61 miliardy korun.

"Jedním z cílů úspor je i za stagnující poptávky po bankovních službách udržet naši ziskovost," dodal šéf spořitelny. Kysilka sice odmítl, že by úspory byly vynuceny ze strany mateřské Erste Bank, podle analytiků je to ale zřejmé, píšou HN. Bankám nyní neprospívají nízké úrokové sazby a také stagnující ekonomika, která se podle analytiků v příštích dvou letech projeví v nárůstu počtu nesplácených úvěrů.

Personální náklady hodlá banka snižovat vedle propouštění také změnami ve mzdách a bonusech. "Objem bonusů snížíme a o něco budeme zvyšovat základní mzdy," řekl HN Kysilka. Propouštění se bude týkat hlavně částí banky, které nesouvisí s klientským obchodem, například centrály v Praze. "V pobočkách žádný jednorázový pokles nechystáme," doplnil Kysilka. Kompenzace pro odcházející zaměstnance bude podle něj spravedlivá, ale ne nadstandardní.

K požadavkům na vracení poplatků za účty ke spotřebitelským úvěrům a hypotékám Kysilka řekl, že postoj banky se nemění. Spořitelna zatím dostala deset výzev klientů ke zpětnému uhrazení poplatků. "Nevidím důvod, proč poplatky vracet. Jsou plně součástí ceny a uhrazují naprosto nevyhnutelné náklady banky," řekl HN Kysilka.

Skupinu kromě banky tvoří 13 dceřiných společností - stavební spořitelna, penzijní společnost, makléřská společnost Brokerjet, poradenská společnost Erste Corporation Finance, nemovitostní fond REICO, realitní společnost, sAutoleasing a S MORAVA Leasing a další firmy.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK