Liberec má zájemce o letiště, chce vytvořit přes 2000 míst

13.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 13. března (ČTK) - Liberec má zájemce o letiště, které se nedávno neúspěšně snažil prodat ve výběrovém řízení za 106,3 milionu korun. Společnost Czechvision Holding chce vytvořit výrobní zónu na leteckou techniku, kde by do deseti let mohlo najít práci více než 2000 lidí. ČTK to dnes řekl předseda představenstva Norbert Souček. Vyjádření libereckého magistrátu ČTK zjišťuje.

"Podnikatelský záměr jsme v úterý představili radním. Jedná se hlavně o letecký průmysl, to znamená výrobu letadel. Podrobněji to zatím specifikovat nechci," uvedl Souček.

Podle něj se do výběrového řízení na koupi areálu společnost nepřihlásila kvůli navrženým podmínkám. "Cena nám ani tak nevadila, byla dobrá. Problematické pro nás byly ostatní body," dodal. Firma navíc nemá zájem jen o letiště, ale také o areál bývalých ostašovských sléváren v sousedství letiště.

Podle Součka si nechtějí letiště pronajmout ani koupit. "Co jsme předložili, není ani jedna varianta. Nechci to ale zatím rozpitvávat. Záleží, jak se rada města rozhodne a s jakým protinávrhem přijde," dodal.

Letiště slouží v Liberci od roku 1934. Nyní funguje jako mezinárodní, ale neveřejné. Letadla ze zahraničí se musejí ohlásit 24 hodin předem. Kvůli hluku a neosvětlené ploše mohou v Liberci přistávat letadla jen ve dne, areál navíc nemá pevnou přistávací dráhu, takže tam mohou přistát jen malá letadla. Vybudování pevné dráhy by podle odhadů přišlo na 200 až 300 milionů Kč, na takovou investici ale město nemá. Liberec proto nabídl areál investorů s podmínkou, že provoz letiště musí být zachován. Radnice si také chtěla ponechat předkupní právo na 20 let za původní kupní cenu.

Záměr prodat letiště od začátku kritizuje opoziční Změna pro Liberec. Chce, aby o výprodeji majetku rozhodli lidé v referendu. Na podporu záměru sbírá od poloviny února podpisy, sebrat musí nejméně 8100 podpisů. Zatím jich má přes 4000.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK