Experti se v elektrárně Temelín připravovali na riziko výpadku

13.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 13. března (ČTK) - V jaderné elektrárně Temelín se dnes konalo první společné cvičení specialistů z energetických společností ČEZ, ČEPS a E.ON, jehož námětem byl tzv. blackout. Více než 600.000 Jihočechů se podle scénáře náhle ocitlo bez elektřiny, území se ponořilo do tmy. Mohlo za to hned několik zkratů rozvodných linek. Reakci na vlastní blackout, tedy situaci, kdy elektrárna přijde o všech deset zdrojů elektřiny, trénuje provozní personál elektrárny Temelín několikrát ročně. Tentokrát se zapojily i společnosti ČEPS a E.ON, řekl ČTK mluvčí elektrárny Marek Sviták.

"Scénář předpokládal, že Temelín nebude moci získat elektřinu z vnější rozvodné sítě. K obnovení dodávek v tomto případě pomůže elektrárna Lipno," popsal mimořádnou situaci Ladislav Dubský, směnový inženýr elektrárny Temelín, který cvičení za ČEZ připravoval.

Pokud se do deseti minut nepodaří energetikům obnovit dodávku elektřiny do rozvodné stanice v Kočíně, která je s Temelínem přímo spojena, vyhlašuje se stav nouze. Na řadu tak přichází elektrárna Lipno. Deset procent výkonu jednoho ze dvou lipenských turbogenerátorů je dostatečných, aby Temelín měl potřebné množství elektřiny pro chlazení reaktoru. "Lipno umí startovat takzvaně ze tmy, tedy když v síti není proud. Stačí pustit vodu na turbínu a za několik minut vyrábíme elektřinu," vysvětlil Bedřich Kučera, vedoucí provozu lipenské elektrárny.

Hlavním úkolem energetických dispečerů z firmy E.ON je vyčlenit linku pouze pro Temelín. "Temelín je v tomto případě priorita. Aby se elektřina nedostala k jiným spotřebitelům, musíme tuto linku až do vyřešení situace izolovat," uvedl k hlavním krokům společnosti E.ON Pavel Klíma.

Riziko výpadku je podle Petra Froňka ze společnosti ČEPS, která řídí toky elektřiny v přenosové síti, kvůli větrným elektrárnám v Německu poměrně vysoké. Už v minulosti byla česká rozvodná síť i kvůli přetokům elektřiny ze severu Německa několikrát na pokraji kolapsu. Zatím se rizika ČEPS podařilo vždy odvrátit. "I proto jsou podobná cvičení koordinace energetiků v ČR velmi důležitá. Dnešní cvičení ukázalo, že Temelín je i na tyto krizové situace připraven," zhodnotil cvičení Froněk.

Do štábního cvičení se zapojilo 30 specialistů ze společností ČEZ, ČEPS a E.ON. Zaměřeno bylo na simulované provedení nápravných opatření, vzájemnou koordinaci a komunikaci energetiků. Po celou dobu byly oba bloky elektrárny Temelín na plném výkonu. Omezen nebyl ani provoz Lipna. Cvičení nemělo vliv na situaci v rozvodné síti, shrnul mluvčí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK