Irsko prodalo své první desetileté dluhopisy od roku 2010

13.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 13. března (ČTK) - Irsko dnes prodalo investorům své první desetileté dluhopisy od získání úvěrové pomoci od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) v roce 2010. Učinilo tak další krok k úplnému návratu na kapitálové trhy.

Nová emise v objemu pět miliard eur (128 miliard Kč) se setkala s velkým zájmem investorů. Celková hodnota objednávek dluhopisů překročila 12 miliard eur. "Vypadá to naprosto skvěle," řekl agentuře Reuters nejmenovaný bankéř.

Irsko se vrátilo na trh částečně už loni a letos v lednu prodalo státní dluhopisy za 2,5 miliardy eur (64 miliard Kč). Emise "referenčního" desetiletého dluhopisu je podle irské agentury pro správu dluhu NTMA nejvýznamnějším krokem k úplnému návratu na trh před obnovením pravidelných aukcí dluhopisů, plánovaném na druhé pololetí.

Irsko zažilo ke konci minulého desetiletí kvůli krachu realitní bubliny těžkou bankovní krizi a sanace bank vedla k neúnosným rozpočtovým deficitům a prudkému růstu státního dluhu. Země se v listopadu 2010 dohodla na úvěrové pomoci s EU a MMF v objemu 85 miliard eur a její podmínky se jí dařilo plnit.

Výnosy irských dluhopisů na trhu v posledním roce a půl prudce klesají a dostaly se pod úroveň výnosů italských a španělských dluhopisů, tedy zemí, které mají nyní v eurozóně největší problémy se zadlužeností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK