Přímé zahraniční investice v ČR loni rostly pětkrát na 207 mld.Kč

13.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Zájem investorů o Česko loni výrazně ožil. Hodnota přímých zahraničních investic do tuzemské ekonomiky stoupla meziročně pětkrát na 207 miliard korun. Jde o nejlepší výsledek za posledních osm let. Vyplývá to z údajů České národní banky (ČNB).

Naprostá většina investic do ČR směřovala ze zemí Evropské unie. Podle statistik ČNB nejvíc peněz směřovalo do Česka z Nizozemska (89 miliard Kč). Výše přímých zahraničních investic, bez reinvestovaného zisku českých dceřiných firem, činila 89 miliard korun. Reinvestovaný zisk stoupl podle údajů ČNB oproti roku 2011 o 80 miliard na 118 miliard korun.

"Většinu loňských přímých zahraničních investic činily reinvestované zisky zahraničních firem působících v české ekonomice. S růstem ekonomiky v roce 2011 se zvýšily také firemní zisky. Část těchto zisků se vrátila do české ekonomiky formou reinvestic, které se započítávají do přímých zahraničních investic. Ani to ale nestačilo k tomu, aby se oživila celková investiční aktivita," řekl ČTK hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Loňskou statistiku podle informací týdeníku Ekonom vylepšila jedna operace účetního charakteru. Koncern RWE totiž převedl páteřní síť plynovodů Net4Gas z majetku české společnosti RWE Transgas pod nizozemskou dceru RWE Gas International. Kupní cena dosáhla 52,25 miliardy korun. Právě tato položka se podepsala na loňském vysokém přílivu investic z Nizozemska. Statistiku z této země vylepšila i další velká loňská transakce, kdy americká pivovarnická skupina Molson Coors prostřednictvím své amsterdamské pobočky ovládla Pivovary Staropramen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK