Propad pražské burzy pokračuje třetí den v řadě

13.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Třetí den v řadě pokračuje propad pražské burzy. Index PX se dnes snížil o 0,65 procenta na 1016,82 bodu. Nejvíc klesla cena akcií bankovní skupiny Erste a pokles se opakoval také u akcií energetické firmy ČEZ. Jen pěti ze 14 hlavních emisí se podařilo navýšit či udržet cenu, vyplývá z dnešních závěrečných výsledků obchodování.

Pražskou burzu táhly dolů především akcie bank a ČEZ. "Aktivita byla oproti předchozím seancím vyšší a celkový objem obchodů dosáhl 672 milionů korun. Největší objem protekl přes akcie Komerční banky a tradičně ČEZ," popsal dnešní konečný stav na burze Josef Kohout z Patria Finance. Cena akcií Komerční banky klesla o 1,57 procenta na 4070 korun. Cenné papíry ČEZ zlevnily o 0,81 procenta na 600,8 koruny. Tratil i petrochemický holding Unipetrol, jeho akcie klesly o 1,74 procenta na 169 korun.

Nejvíce se ovšem propad podepsal na skupině Erste, jejíž cenné papíry zlevnily stejně jako v úterý o více než dvě procenta, konkrétně o 2,28 procenta na 612,7 koruny. "Česká spořitelna, člen skupiny Erste, očekává, že čistý úrokový výnos tuzemského bankovního sektoru letos klesne o zhruba pět procent," uvedl Kohout.

"Ztráty obou bank a ČEZ byly jen částečně kompenzovány zisky zbylých velkých emisí - Telefónica ČR a VIG," sdělil analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič. Akcie telekomunikačního operátora Telefónica posílily o 0,84 na 324,6 koruny a akcie pojišťovací skupiny VIG o 1,08 na 1025 korun. Nejvíc si polepšila mediální společnost CME pod burzovním symbolem CETV, jejíž cenné papíry podražily o 2,59 procenta na 98,9 koruny.

Pokles zaznamenaly i další evropské burzy. "Akciové indexy v Evropě dnes převážně klesají. Investory nepotěšila data o průmyslové výrobě v eurozóně, která meziměsíčně poklesla více než se čekalo," komentoval vývoj Adamkovič.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK