Michelinskou hvězdu obhájily restaurace Alcron a Degustation

14.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražské restaurace Alcron v hotelu Radisson a Degustation Boheme Bourgeoise obhájily loňské ocenění a získaly jednu hvězdu v letošním vydání gastronomického průvodce Michelin. Uvádí to na svých internetových stránkách společnost Michelin. Šéfkuchaři obou restaurací, Roman Paulus z Alcronu a Oldřich Sahajdák z Degustation Boheme Bourgeoise, byli loni prvními dvěma Čechy, kteří ocenění získali.

 

Novinkou v letošním roce je ocenění pro pražskou restauraci Aureole v kategorii Bib Gourmand - "dobré jídlo za přijatelné ceny". Ocenění opět v této kategorii obhájily restaurace SaSaZu, Le Terroir, Aromi, Divinis a Sansho. Vyškrtnuta byla pouze restaurace Monastery, která zanikla.

"Upřímně, čekal jsem víc, ale lepší je, když obhájily. Ono je těžší obhájit, než získat hvězdy. Za sebe jsem maximálně spokojen," řekl dnes ČTK mluvčí české odbočky Michelinu Daniel Cahel, který osobně přál vítězství také restauraci Sansho. Poprvé podle Cahela michelinskou hvězdu dostala letos i restaurace v Polsku.

Cahel upozornil, že michelinská hvězda je "oskarem" v gastronomické branži a získat i jednu hvězdu je velkým úspěchem. "O dvou nebo třech hvězdičkách si mohou šéfkuchaři nechat zdát. Tím, kdo má nejvíc hvězdiček, celkem 24, je Joël Robuchon, to je top šéfkuchař," uvedl.

V pondělí 11. března uplynulo pět let od udělení první pražské hvězdy Michelin. Nejvyšší ocenění v minulosti v Česku získal hned třikrát italský šéfkuchař Andrea Accordi, který pracoval v restauraci Allegro hotelu Four Seasons. Poté ale odešel do Petrohradu.

Průvodce Michelin Main Cities of Europe 2013 vychází v angličtině a zaměřuje se na obchodní klientelu a turisty navštěvující významná evropská města. Dostupný je v tištěné podobě a na webové stránce Viamichelin.com, kterou ročně navštíví více než 400 milionů lidí.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK