Instituty IfW a IWH výrazně zvýšily odhady růstu pro Německo

14.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 14. března (ČTK) - Dva významné německé ekonomické instituty dnes výrazně zvýšily odhad růstu největší evropské ekonomiky pro letošní rok. Institut IfW v Kielu jej zvýšil na dvojnásobek dosavadní předpovědi 0,6 procenta, zatímco ústav IWH v Halle jej zlepšil téměř dvojnásobně na 1,3 procenta. Oba odhady jsou nyní podstatně vyšší než oficiální prognóza německé vlády.

Instituty předpokládají, že díky nízkým úrokovým sazbám se letos zvýší investice a pokles na konci loňského roku ekonomika ještě v prvním pololetí překoná. "Německá ekonomika se pak usadí na dráze postupně zesilujícího růstu," uvedl IfW, který původně předpovídal zvýšení jen o 0,3 procenta. IWH, který zvýšil odhad z prosincových 0,7 procenta, vidí pozitivní faktory také ve zmírnění dluhové krize v eurozóně a zlepšené náladě investorů.

Německá vláda snížila v lednu předpověď pro letošní rok na 0,4 procenta. tedy další zpomalení po loňském výkonu o 0,7 procenta. V posledním čtvrtletí loňského roku HDP klesl proti předešlému čtvrtletí o 0,7 procenta.

IfW předpokládá, že v roce 2014 bude ekonomika expandovat o 1,5 procenta. IWH pro příští rok čeká růst o 2,4 procenta. Oba ústavy patří do šestice předních německých institutů, které pravidelně vydávají i společné prognózy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK