Propad pražské burzy se po třech dnech zastavil díky ČEZ a Erste

14.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Propad pražské burzy se dnes po třech dnech zastavil. Index PX stoupl o 0,2 procenta na 1018,88 bodu. Posílila sice jen polovina hlavních emisí, ale rostly právě ty, které pravidelně zaujímají přední místa v objemu obchodování. Po opakovaných ztrátách vzrostly ceny akcií Erste a ČEZ, růst burzy ale zpomalil další propad Komerční banky a nově také Telefóniky.

Erste Bank ztrácela již od pondělí, v posledních dvou dnech dokonce pokaždé o více než dvě procenta. Dnes se ale vývoj obrátil a cena akcií banky vzrostla o 1,93 procenta na 624,5 koruny. To zároveň představovalo nejvýraznější dnešní posílení. Také ČEZ tři dny v řadě oslaboval, ale dnes posílil. Akcie firmy zdražily o 0,2 procenta na 602 korun.

"Pro akcie evropských energetik včetně ČEZu dnes přišla nečekaně slibná zpráva z Evropského parlamentu, který schválil energetickou koncepci EU do roku 2050, včetně sporné pasáže o možnosti zásahu Evropské komise na trhu s emisními povolenkami," upozornil Josef Kohout z Patria Finance.

Druhý nejvyšší nárůst se objevil u akcií developera Orco, jejichž cena se zvedla 1,41 procenta na 61 korun. Výrazněji posílily ještě cenné papíry textilky Pegas Nonwovens, o 0,67 procenta na 524,5 koruny, a akcie sázkové kanceláře Fortuna, které zdražily o 0,52 procenta na 96,5 koruny.

Rostly i burzy dalších zemí. "Dobré zprávy z amerického trhu práce a naděje vkládané do nadcházejícího eurosummitu dnes zřejmě pomohly evropským akciím k návratu na růstovou trajektorii," uvedl analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič. Pražská burza však podle něj zaostala za růstem na hlavních trzích.

V Praze oslabily Komerční banka a Telefónica ČR, u kterých se denní objemy obchodování pohybují stejně jako u ČEZ a Erste pravidelně v řádu desítek až stovek milionů korun. Cena akcií Komerční banky spadla o 0,49 procenta na 4050 korun za akcii a cenné papíry Telefóniky zlevnily o 1,26 procenta na 320,5 koruny.

Největší pokles postihl akcie mediální společnost CME, a to o 3,44 procenta na 95,5 koruny. Dnešní vývoj tak zcela smazal středeční růst akcií CME. Více než procento ztratila tabáková společnost Philip Morris, jejíž cenné papíry zlevnily o 1,04 procenta na 11.380 korun za akcii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK