Ceny ropy stouply, Brent zastavil čtyřdenní propad

14.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. března (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes lehce zvýšily, brzdil je však tlumený výhled růstu poptávky po ropě. Středomořská ropa Brent zastavila čtyřdenní propad a dostala se přes hranici 109 dolarů za barel.

Americká lehká ropa WTI odpoledne SEČ zdražila o 19 centů na 92,71 USD za barel. Cena středomořské ropy Brent stoupla o 1,25 dolaru na 109,77 USD za barel. Během obchodování ceny dnes poklesly, jak se investoři soustředili na středeční zprávy Mezinárodní agentury pro energii a amerického Úřadu pro energetické informace o utlumeném výhledu růstu poptávky po ropě v USA a v Číně, dvou hlavních odbytištích této komodity. Za růstem cen pak stojí příznivé zprávy o vývoji na trhu práce v USA.

Analytik Carsten Fritsch z Commerzbank upozornil, že ceny Brentu negativně ovlivňují zprávy, že Jižní Súdán se po více než roční odstávce chystá do tří týdnů obnovit těžbu ropy. Zvýšení produkce ropy v druhém čtvrtletí letošního roku podle nepotvrzených informací očekává Saúdská Arábie.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 109,77 108,52 New York - Nymex WTI duben 92,71 92,52

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK