Zadlužení Španělska stouplo na konci roku na nový rekord

15.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dluh veřejného sektoru Španělska stoupl na konci loňského roku na 84,1 procenta hrubého domácího produktu, což byl nejvyšší údaj od roku 1999, kdy se začal tento údaj sledovat. Celkem dluh země vzrostl o pětinu na více než 884 miliard eur (22,6 bilionu Kč). Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila španělská centrální banka.

 

Zadlužení bylo na konci loňského roku vyšší o 14,8 procentního bodu než na konci roku 2011. Španělsko očekávalo, že jeho poměr dluhu k HDP bude na konci roku činit 79,8 procenta. Číslo je však nakonec vyšší, protože země dostala pomoc 40 miliard eur od partnerů z eurozóny pro svůj problémový finanční sektor.

Nejzadluženějším regionem ve Španělsku zůstává Katalánsko, jehož dluh činil 51 miliard eur. Druhá je Valencie s dluhem 29 miliard eur. Španělsko má celkem 17 regionů.

Španělská vláda očekává v letošním roce další zvýšení dluhu, a to na 90,5 procenta HDP, napsaly agentury AP a Reuters.

Španělská ekonomika nyní bojuje s druhou recesí za více než tři roky. Loni se propadla o 1,4 procenta, což byl druhý nejhlubší pokles od roku 1970, kdy se začal měřit HDP nynějšími metodami. Další pokles čekají ekonomové i letos. Míra nezaměstnanosti v zemi činí rekordních 26 procent.

O Španělsku se loni široce spekulovalo jako o první zemi, která by mohla využít finanční pomoc v podobě nákupu dluhopisů Evropskou centrální bankou. Země však díky zlepšení situace na trzích pomoc zatím nepotřebovala. Vláda pouze loni požádala Evropskou unii o pomoc pro bankovní sektor, zatížený desítkami miliard ztrátových úvěrů do nemovitostí.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK