Dolar po zprávách o ekonomickém vývoji v USA klesl

15.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. března (ČTK) - Dolar dnes sestoupil ze sedmiměsíčního maxima vůči koši měn. Z USA přišly zprávy, které ochladily vyhlídky na oživení americké ekonomiky a posílily předpoklady, že americká centrální banka (Fed) bude v dohledné budoucnosti pokračovat v nákupu dluhopisů.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši ostatních předních měn, během obchodování klesl o 0,6 procenta na 82,139 bodu poté, co se ve čtvrtek díky příznivým zprávám o vývoji na trhu práce v USA dostal na nejvyšší úroveň za sedm měsíců. Euro po čtvrtečním propadu na tříměsíční minimum dnes během obchodování stouplo až na 1,3107 USD, pak ale lehce kleslo, napsala agentura Reuters.

Trhy reagovaly na zprávy, podle nichž spotřebitelské ceny ve Spojených státech v únoru stouply meziměsíčně o 0,7 procenta, nejvýše od června 2009. Důvěra amerických spotřebitelů v první polovině března výrazně klesla a její index sestoupil na minimum od konce roku 2011.

Fed v lednu zahájila časově neomezený nákup dluhopisů a investoři se dnes klonili k názoru, že bude v uvolněné měnové politice pokračovat.

Tlak na dolar vyvíjely i jiné zahraniční měny. Japonský jen vůči dolaru stoupl na týdenní maximum.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK