Regulátoři EU zjistili nedostatky v metodách ratingových agentur

18.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Evropští regulátoři zjistili nedostatky v metodách, kterými přední ratingové agentury stanovují ratingy bank. Oznámil to dnes Evropský úřad pro cenné papíry a trhy (ESMA), podle nějž by agentury měly svou metodologii vylepšit.

 

ESMA, který je pověřen regulací akciového trhu, svá zjištění zveřejnil ve své druhé výroční zprávě o situaci v sektoru. Soustředil se v ní na ratingy finančních ústavů kvůli jejich propojení s hodnocením úvěrové spolehlivosti států, tedy toho, jaké je riziko, že hodnocený stát nesplatí včas své závazky. Jde o záležitost, která ocitla v jádru krize v eurozóně.

ESMA prověřoval činnost tří předních světových ratingových agentur Moody's, Fitch a Standard & Poor's. V dnes zveřejněném prohlášení podle agentury Reuters uvedl, že revize ukázala "nedostatky v procesu zveřejnění a provedení změn v metodologii ratingů bank".

Na velké ratingové agentury se v minulých letech snesla kritika za to, že neurčily rizika hypotečních cenných papírů a přispěly tak k vypuknutí hluboké finanční krize. Po propuknutí dluhové krize v Řecku se staly terčem útoků evropských politiků, kterým se naopak nelíbilo "necitlivé" snižování ratingů předlužených zemí v EU.

ESMA vykonává funkci hlavního orgánu EU pro dohled nad ratingovými agenturami od roku 2011.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK