Pražská burza v úvodu týdne klesla, dolů ji táhly bankovní emise

18.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Pražská burza zahájila nový týden poklesem, hlavní index PX dnes odepsal 0,69 procenta na 988,04 bodu. Burzu do červených čísel táhly především obě bankovní emise, když akcie Erste Bank ztratily téměř 2,7 procenta.

Podle Martina Olivy z Patria Direct byla dnes pražská burza po celý den ve vleku víkendových i aktuálních zpráv týkajících se Kypru a ztrácela stejně jako další akciové trhy. Z víkendové politické dohody vyplývá, že eurozóna uvolní pro Kypr a jeho ztrátové banky pomoc až deset miliard eur (asi 256 miliard Kč), Kypr ale musí vybrat jednorázovou daň z bankovních vkladů.

V souladu s vývojem v západní Evropě dnes klesaly akcie bank, uvedl Josef Němý z Komerční banky. Akcie Erste spadly o 2,67 procenta na 593,70 koruny. Na tuto emisi dnes vedle Kypru negativně působily také komentáře z Maďarska, dodal Oliva.

Cena akcií Komerční banky se snížila o 1,27 procenta na 3900 korun. Ztráty postihly také cenné papíry developera Orco, oslabily o 2,10 procenta na 60,70 koruny. Se ztrátou 1,29 procenta na 1145 korun uzavřely akcie firmy Tatry Mountain Resorts.

Dnes nejvíce obchodované akcie energetické společnosti ČEZ stagnovaly na úrovni 576 korun za akcii. Ráno rostly, později už ale oscilovaly okolo pátečního závěru, který byl nejnižší od června 2006, dodal Němý. Bulharský generální prokurátor Sotir Cacarov požádal o odebrání licence firmy ČEZ, která je na západě balkánské země výhradním distributorem elektřiny. Podle serveru E15.cz se ČEZ dohodl s Czech Coalem na dodávkách uhlí pro elektrárnu Počerady.

Dařilo se naopak akciím mediální společnosti CME, přidaly 2,58 procenta na 97,45 koruny. Akcie těžařské firmy NWR zpevnily o 1,55 procenta na 75,45 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK