STMicro se dohodl na rozluce s Ericsonnem, chystají propouštění

18.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 18. března (ČTK) - Švédský dodavatel telekomunikačních zařízení Ericsson a největší evropský výrobce čipů STMicroelectronics propustí až 1600 zaměstnanců po celém světě. Záměr je součástí ukončení činnosti ztrátového společného podniku ST-Ericsson, na kterém se dnes podle agentury AP obě společnosti dohodly.

Plán odejít ze společného podniku na výrobu čipů pro mobilní telefony oznámil francouzsko-italský podnik STMicroelectronics v prosinci. Společnost se potýkala s poklesem celosvětové poptávky a záměr tehdy označila za součást plánu na oživení návratnosti jejích aktivit.

Po několikaměsíčním jednání dnes obě společnosti oznámily, že se dohodly na rozluce. Ericsson převezme oblast modemů určených pro chytré telefony a tablety. STMicroelectronics se bude zabývat zbylými výrobky. Obě firmy také přistoupí k uzavírání zbylých částí společného podniku. V Evropě to podle agentury AP znamená zrušení asi 700 pracovních míst, většinou ve Švédsku.

Globální ekonomický útlum poptávku po čipech do elektronických zařízení podkopal. Obzvlášť špatné časy zažíval ST-Ericsson poté, co jeho hlavní odběratel, někdejší jednička v mobilních telefonech Nokia, začal ztrácet pozice na světovém trhu, protože nezachytil nástup chytrých telefonů. ST-Ericsson utrpěl loni ztrátu 841 milionů dolarů (16,4 miliardy Kč). Analytici na konci minulého roku předpovídali, že tento společný podnik, který zaměstnává asi 5000 lidí, by mohl být po odchodu STMicroelectronics uzavřen úplně.

Ericssonu se předloni rozpadl společný podnik na výrobu mobilních telefonů s japonskou Sony. Plnou kontrolu nad společností Sony Ericsson tehdy získala Sony a za poloviční podíl ve společném podniku zaplatila přes miliardu eur (zhruba 25,6 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK