Kostelecké uzeniny po třech letech ztráty letos plánují zisk

19.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Největší tuzemský zpracovatel masa Kostelecké uzeniny se po tři roky trvající ztrátě plánuje letos dostat do černých čísel. Plánovaný zisk by se měl pohybovat mezi 60 a 70 miliony korun. Tržby by měly vzrůst o dvě až pět procent z loňských 4,96 miliardy Kč. ČTK to dnes řekl výkonný ředitel firmy Michal Jedlička. Kostelecké uzeniny vlastní největší agropotravinářská skupina v zemi Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše.

"První kvartál letošního roku naznačuje, že bychom v těch černých číslech měli být," uvedl Jedlička. "Nevím, zda dosáhneme plánovaného zisku, ale rozhodně by to měl po letech být první rok, kdy se dostaneme z červených čísel," dodal.

Hospodaření skupiny bylo ziskové naposledy v roce 2009, kdy vydělala 7,8 milionu korun. Následovaly tři ztrátové roky. Zlepšení bylo patrné již v loňském roce, kdy Kostelecké uzeniny snížily předloňskou ztrátu 327 milionů korun na 102,4 milionu Kč, jak uvedl koncem února deník E15. Firma prý zůstala ve ztrátě především kvůli tomu, že se do loňského výsledku promítly důsledky předchozích aktivit.

Tržby se podle Jedličky odvíjejí především od ceny masa. "Pokud cena vepřového celoevropsky klesá, tak i ty tržby u nás jsou nižší," poznamenal.

Podle Jedličky společnost zvažuje rozšíření počtu podnikových prodejen přímo u výrobních závodů. V současné době má takový obchod u svého provozu v Mostě. Do budoucna je chce otevřít také u dvou závodů v Kostelci a jednom v Plané nad Lužnicí.

Potravináři již delší čas upozorňují, že tlak na nízké ceny jejich výrobků ze strany obchodníků je nutí k nahrazování dražších složek levnějšími. Dražší kvalitní výrobky prý narážejí na cenové požadavky obchodních řetězců a často se kvůli tomu nedostanou na regály supermarketů. Výrobci potravin proto zvažují možnost otevření vlastních prodejen, kde by sami prodávali kvalitní tuzemské výrobky.

"Určitě by to bylo hezké, my bychom byli jedině pro," uvedl Jedlička. Dodal, že podle jeho informací je však záměr zatím stále jen ve stádiu úvah. Kvůli zájmu o kvalitní potraviny firma uvedla na trh uzenářské výrobky s podílem masa nad 90 procent. Cena výrobků ve 100 gramových baleních je o něco vyšší než u většiny prodávaných výrobků a pohybuje se kolem 30 korun. Podíl těchto "poctivých" uzenin v nabídce firmy je zatím v jednotkách procent, do budoucna by ho společnost chtěla rozšířit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK