Europoslanci odsouhlasili svěření bankovního dozoru ECB

19.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Evropský parlament dal dnes zelenou k tomu, aby Evropská centrální banka (ECB) mohla převzít dozor nad bankami v eurozóně. Bankovní dozor ECB je základním kamenem plánované bankovní unie, která má zvýšit odolnost finančních ústavů vůči případným budoucím krizím. Agentura Reuters napsala, že dohoda mezi europoslanci a členskými státy završuje závěry z loňského summitu EU, podle nichž by ECB měla dozor převzít v polovině příštího roku.

 

Posílený dozor, který by měla ECB vykonávat, by se vztahoval na eurozónu a její banky. Přistoupit by k němu ale mohly i další země, pokud budou mít o účast ve schématu zájem. Podle závěrů z prosincového summitu EU by ECB měla vykonávat dozor nad bankami s aktivy převyšujícími 30 miliard eur nebo větším než pětina hrubého domácího produktu dané země.

"Je to základní krok k opravdové bankovní unii, která musí obnovit důvěru v banky eurozóny," řekl unijní komisař pro vnitřní trh Michel Barnier.

Dohodu o dozorčí funkci ECB někteří unijní lídři chápali jako krok k další integraci. Překvapivý požadavek zdanění vkladů v kyperských bankách, kterým EU o víkendu podmínila finanční pomoc Kypru, ale podle agentury Reuters otřásl nadějemi, že EU bude při řešení problémů bank postupovat jednotně.

Dalšími prvky bankovní unie mají být společný garanční systém vkladů a fond na řešení problémů bank.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK