Ve druhém pilíři reformy většina lidí zvolila dynamické fondy

21.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Z téměř dvaceti tisíc lidí, kteří dosud vstoupili do druhého pilíře penzijní reformy, investovala většina do dynamických fondů. Ty slibují vyšší výnos při větším riziku prodělku. Řada klientů využila také fondy životního cyklu či mix fondů, naopak konzervativní fondy nejsou pro ně zatím příliš lákavé. Vyplývá to z ankety ČTK mezi penzijními společnostmi, které fondy ve druhém pilíři nabízejí.

Penzijní společnost České pojišťovny uzavřela do poloviny března přes 10.000 smluv o spoření ve druhém pilíři. Většina klientů (59 procent) zvolila dynamické investování, které by v dlouhodobém horizontu mělo nabídnout nadprůměrné výnosy. Druhou nejoblíbenější je vyvážená strategie s 32 procenty klientů. Většina účastníků je mladší 40 let. "Klienti mladší 40 let tvoří téměř dvě třetiny kmene druhého pilíře a 26 procent klientů je mladších 30 let," uvedl generální ředitel PSČP Tomáš Matoušek.

Raiffeisen Penzijní společnost má necelých 3000 smluv. "Do druhého pilíře dosud vstupovali klienti, kteří mají nadprůměrné povědomí o fungování finančních trhů a aktivní zájem o správu svých peněz. Tito klienti vědí, že v dlouhodobém horizontu několika desítek let nemá smysl investovat do konzervativních produktů, a to se projevuje i ve způsobu jejich investování. Proto převládají investice do dynamického a vyváženého fondu," vysvětlil mluvčí společnosti Tomáš Kofroň.

Stovky klientů hlásí zatím ČSOB Penzijní společnost. Zájem o dynamický fond ČSOB převyšuje ostatní fondy o asi čtvrtinu. Ostatní tři fondy jsou na tom se zájmem přibližně stejně. KB penzijní společnost eviduje přes 2000 smluv o důchodovém spoření. Většina účastníků si vybírá strategii spoření životního cyklu, které je kombinací dynamického, vyváženého a konzervativního fondu.

PS České spořitelny eviduje přibližně 2100 klientů, kteří u ní vstoupili do druhého pilíře. "Velký zájem je o mix fondů. Většinou mají klienti ve své strategii spoření zastoupen vyvážený fond, který kombinují s konzervativním nebo dynamickým. Zatím se zdá, že klienti většinou dodržují naše doporučení, které jim dáváme na základě jejich příjmů, věku a jejich individuálního přístupu k riziku a zkušenostem s investicemi," uvedl generální ředitel společnosti Aleš Poklop.

Za dva měsíce roku vstoupilo do druhého pilíře penzijního systému 13.500 lidí. Penzijní společnosti očekávají, že do druhého pilíře vstoupí do konce června asi půl milionu lidí. Podle údajů AWD penzijního barometru, který vychází z průzkumu mezi tisícovkou respondentů, je ale zájem o druhý pilíř počátkem roku pod pěti procenty.

Z devíti tuzemských penzijních fondů se druhého pilíře důchodové reformy nezúčastní Axa PF, Aegon a ING PF. Vedle pěti fondů, které v něm působit budou, se jej zúčastní ještě Raiffeisenbank. Do druhého pilíře je od ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva body ze svého příjmu. Ve třetím pilíři si v penzijním připojištění se státním příspěvkem, které funguje od roku 1994, spoří na penzi přes pět milionů Čechů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK