ČSÚ:Schodek obchodu s potravinami loni klesl o 10 pct na 34 mld.

26.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Schodek zahraničního obchodu s potravinami se loni meziročně snížil bezmála o desetinu ze 36,7 miliardy Kč v roce 2011 na 34,3 miliardy korun, vyplývá z analýzy, kterou na svých internetových stránkách zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Rozdíl mezi hodnotou dovezených a vyvezených potravin a nápojů klesl již předloni. Důvodem zlepšení obchodní bilance není pokles dovozů, ale vysoký vývoz obilí z ČR.

"Za příznivějším deficitem potravinových obchodů posledních dvou let nestálo omezení dovozů potravin, ale vysoké hodnoty vývozu obilovin z ČR ovlivněné zejména rekordní sklizní v roce 2011 a příznivými cenami v roce 2011," uvedla autorka analýzy Drahomíra Dubská.

Dovoz potravin do Česka se za posledních 12 let takřka ztrojnásobil z 53 miliard v roce 2000 na loňských 144 miliard Kč. Takřka třikrát ve stejném období vzrostl i vývoz potravin z Česka ze 37 miliard na 110 miliard Kč.

Dovoz potravin každoročně roste především v důsledku importu ze zemí EU, které se na celkovém dovozu potravin do ČR podílejí z 85 procent, z toho polovina potravin dovezených z EU pochází z Německa a Polska. Podíl dovozů z těchto zemí však mírně klesá ve prospěch dovozů z Rakouska a Slovenska. Se svým východním sousedem má Česko kladnou potravinovou bilanci převyšující 20 miliard korun.

Při ztrojnásobení dovozu potravin se jeho tuzemská spotřeba v letech 2000 až 2011 reálně zvýšila jen o třetinu. "To naznačuje vytěsňování domácích producentů z trhu s dopady na výši jejich produkce a zaměstnanost," uvedl ČSÚ. Za uvedené období se snížily stavy v tuzemsku chovaného skotu o 15 procent, drůbeže o 31 procent a prasat více než o polovinu. Počet lidí pracujících v zemědělství klesl více než o třetinu, přičemž lze podle statistiků předpokládat, že hlavním důvodem tohoto jevu není růst produktivity práce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK