Pracovní poměr na dobu určitou bude opět možné uzavírat opakovaně

27.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Poslanci dnes schválili senátní novelu, podle níž by bylo opět možné uzavírat pracovní poměr na dobu určitou opakovaně bez časových omezení. Možnost takzvaného řetězení pracovních smluv má platit jen pro určitý okruh pracovníků, podmínkou má být také dohoda zaměstnavatele s odborovou organizací. Předloha míří k posouzení do horní komory.

Novela má podle předkladatelů z řad senátorů ODS a ČSSD zpružnit trh práce a pomoci zlepšit konkurenceschopnost firem. Umožní například zaměstnávání sezonních zaměstnanců, aniž by musela být dodržena tříletá lhůta od skončení předchozího pracovního poměru na dobu určitou, uvedli autoři. Využít by to mohly například zemědělské podniky a stavební firmy.

Zaměstnanci na dobu určitou by také měli být příjemci všech výhod, které zaměstnavatel poskytuje. Novela by rovněž měla přispět k tomu, aby zaměstnanec na dobu určitou přesně věděl, kdy mu zaměstnanecký poměr skončí. Může být domluveno i to, kdy mu zase začne, protože tyto poměry bude možné sjednávat jen v případech, kdy si to vyžadují provozní podmínky nebo má práce zvláštní charakter.

Novelu kritizovali komunisté, podle Stanislava Grospiče povede k možnosti zvýšení ekonomického tlaku na zaměstnance. Senátor Miloš Vystrčil (ODS) ale tvrdil, že nyní si zaměstnavatelé najímají na dobu určitou agenturní pracovníky, kteří nemají téměř žádná práva. Bývalý ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) sice předlohu podpořil, ale zdůraznil, že zvýší administrativní zátěž zaměstnavatelů.

Novela zákoníku platná od loňského ledna stanoví, že pracovní smlouva na dobu určitou by neměla přesáhnout tři roky, dříve maximální doba činila dva roky. U stejného podniku by se také neměla opakovat víc než dvakrát po sobě.

Sněmovna navíc přijala pozměňovací návrh Miroslava Bernáška (ODS), který zkracuje dobu nutného odpočinku mezi dvěma dvanáctihodinovými směnami z nynějších 12 na 11 hodin. Neschválila naopak návrh Otto Chaloupky (VV), podle něhož by zaměstnavatel mohl podat výpověď i bez udání důvodu. V takovém případě by ale zaměstnanec dostal o čtvrtinu vyšší odstupné, než je obvyklé.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK