Koruna před odpoledním jednáním ČNB stagnuje k euru i dolaru

28.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. března (ČTK) - Koruna před odpoledním jednáním České národní banky odolává negativnímu vývoji ve světě a k oběma hlavní světovým měnám dopoledne spíše stagnovala. Kolem 10:45 se proti středě obchodovala vůči euru o haléř slabší na 25,78 Kč/EUR a k dolaru ztratila dva haléře na 20,18 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle Miroslav Nováka ze společnosti Akcenta je odpolední zasedání bankovní rady ČNB s následnou tiskovou konferencí z pohledu koruny klíčovou událostí dnešního dne i celé druhé poloviny března. "Rozhodně nelze očekávat žádné změny v nastavení úrokových sazeb," upozornil ale. Vliv na trh tak mohou mít změny v rétorice, dodal Tomáš Vlk z Patria Finance.

Euro vůči dolaru během dopoledne kleslo na 1,2775 USD/EUR. Nepomohly mu ani německé maloobchodní tržby, které podle Vlka překonaly konsensus co do meziměsíčního růstu, když i po silném lednu dál vzrostly. Euro přesto z čísel nevytěžilo prakticky nic, poznamenal Vlk.

Podle něj jsou pro trhy důležitějšími tématy Kypr a Itálie. Na Kypru se v 11:00 otevřely banky při omezení toků peněz a bezpečnostních opatřeních. Čeká se na reakci veřejnosti v této bezprecedentní situaci. Itálii se zavírají cesty k sestavení vlády.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK