OECD:Ekonomiky G7 jako celek oživí, eurozóna zůstane slabá

28.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nejvyspělejší ekonomiky světa v čele s USA a Japonskem zažijí v prvním pololetí výrazné oživení. Zřetelně se zotaví z poklesu minulého čtvrtletí i Německo, zbytek eurozóny však zřejmě zůstane v útlumu. Předpověděla to dnes Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v předběžné prognóze pro země G7 před svou květnovou souhrnnou zprávou.

 

OECD pro G7 v prvním čtvrtletí předpověděla růst v průměru o 2,4 procenta. V posledním loňském čtvrtletí největší ekonomiky vyspělého světa zaznamenaly pokles o 0,5 procenta. Jde o mezičtvrtletní měření přepočtené na celý rok, jaké se standardně používá u měření hrubého domácího produktu USA. Ve druhém čtvrtletí se má růst v G7 zpomalit na 1,8 procenta.

Růst zaznamená největší světová ekonomika, jejíž výkon v prvním kvartále dosáhne 3,5 procenta. V dalším čtvrtletí by se měla expanze americké ekonomiky zmírnit podle OECD na dvě procenta. Japonská ekonomika díky podpůrným opatřením nové vlády poroste v prvním čtvrtletí o 3,2 procenta a ve druhém o 2,2 procenta.

Vývoj v hlavních zemích eurozóny bude ale velmi rozdílný. Německo oživí nejprve o 2,3 procenta a ve druhém čtvrtletí na to naváže růstem o 2,6 procenta. Francie ale obnoví růst až ve druhém čtvrtletí a Itálie zůstane zatím v recesi. Británie by měla během pololetí postupně oživovat z nedávného poklesu.

Hlavní ekonom organizace Pier Carlo Padoan doporučil, aby Evropská centrální banka podpořila křehkou ekonomiku eurozóny dalším snížením úrokových sazeb a aby své budoucí záměry v tomto ohledu dopředu signalizovala. Plány Japonska na razantní uvolnění měnové politiky OECD přivítala, u Spojených států ale předpokládá, že nutnost pokračovat v takové politice bude slábnout. "Přínosy dalšího QE (kvantitativní uvolňování politiky formou nákupů dluhopisů na trhu) mohou klesat, zatímco jeho náklady se možná budou zvyšovat," řekl Padoan.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK