Synthesia loni utržila 3,3 mld.Kč, o 200 mil. více než předloni

02.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 2. dubna (ČTK) - Pardubická Synthesia loni utržila 3,3 miliardy korun, což je o 200 milionů víc než předloni. Zisk společnosti činil 251,5 milionu korun. Předloňský hospodářský výsledek přesáhl miliardu korun, předeším díky prodeji akcií společnosti Fatra a dividendám. Generální ředitel podniku, který vlastní Agrofert Holding Andreje Babiše, považuje loňské výsledky vzhledem k ekonomické situaci v tuzemsku za úspěch, řekl ČTK.

"Český trh je pro Synthesii dost malý a ještě se zmenšuje. Nárůst tržeb je díky exportu," řekl Kurucz.

Chemička vyvezla zhruba 80 procent produkce. Vedle tradičních exportních zemí jako je Německo, Itálie, Polsko, se podnik výrazněji prosazuje v Rusku a postsovětských zemí, kde prodává pesticidy, herbicidy, pigmenty, barviva nebo nitrocelulózu.

Americké armádě Synthesia dodává stabilizátory střelných prachů, prášek a náplasti na bázi oxycelulózy, které hojí rány. Na americkém trhu také prodává vitamin D2 z rostlinných extraktů a přípravek Mitoxantron na léčbu rakoviny. Dnes se ukazuje, že lék nejlépe funguje na rakovinu prsu. Speciální herbicidy vyrobené pro americké farmáře zase zajistí, že hmyz sice přežije, ale nemůže se dál rozmnožovat. Jiné výrobky například zahubí jen osminohý hmyz, třeba mšice na vinné révě.

"Dřív se Synthesia soustředila na velké tuny a velké množství standardního výrobku. Nyní se snažíme jít cestou speciálů, které konkurence není schopná vyrobit a my můžeme vydělat dost peněz," uvedl Kurucz.

Nové směřování Synthesie má ovšem i negativa. Trvá delší čas, než se výrobky vyvinou a než se s nimi začne běžně obchodovat. Navíc podniku zůstávají prázdné výrobní prostory, které časem nabídne jiným firmám, dodal generální ředitel.

Podnik letos do svých projektů investuje půl miliardy korun. Synthesia zaměstnává i s dceřinou společností VUOS asi 2000 lidí. Průměrný plat ve firmě je přes 23.000 korun. Letos podnik zvyšoval mzdy o 2,5 procenta.

Ještě v dobách státního podniku vznikly v areálu velké ekologické zátěže. Jsou v osmi lokalitách rozlehlé oblasti o velikosti menší vesnice. Stát se v minulosti zavázal, že zaplatí sanaci ve výši 3,125 miliardy korun. Práce měly být hotové na konci loňského roku. Jenže na ně nejsou peníze a zatím se odtěžilo jen malé procento nebezpečných látek.

"Pro nás je to poměrně nepříjemná situace. Řada firem by šla do našeho areálu podnikat, ale dokud se to nevyřeší, nepřijdou sem. I my na naše náklady děláme měření, že látky neunikají do Labe nebo se nesvažují směrem k Rybitví. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že se měl vyhlásit kritický stav," řekl Kurucz.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK