Americká hypoteční agentura Fannie Mae měla loni rekordní zisk

02.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 2. dubna (ČTK) - Obří americká hypoteční agentura Fannie Mae hospodařila loni s rekordním ziskem 17,2 miliardy USD (asi 346,8 miliardy Kč), zatímco o rok dříve byla ještě ve ztrátě. Hospodaření firmy podpořilo oživení na trhu s bydlením, kde klesl objem nesplácených úvěrů. Zvyšují se přitom i ceny domů. Firma uvedla, že rekordní bylo také hospodaření během čtvrtého čtvrtletí.

Fannie Mae je ve Spojených státech největším poskytovatelem peněz na hypoteční financování. Společnost, kterou má pod kontrolou stát, vyplatí za loňský rok ministerstvu financí 11,6 miliardy USD. Fannie dodala, že by měla zůstat v zisku i v dohledné době.

Agentura za loňský rok nepotřebovala žádnou finanční pomoc od státu. Předloni naopak vykázala ztrátu 16,9 miliardy USD a od státu získala 25,9 miliardy dolarů. Loňský zisk byl jejím prvním celoročním ziskem od roku 2006.

Fannie Mae spolu s menší agenturou Freddie Mac vlastní či garantují téměř polovinu všech hypotečních úvěrů, které byly v USA vydány. Obě agentury tvrdě zasáhla krize na hypotečním trhu, americká vláda se proto v září 2008 rozhodla převzít nad nimi kontrolu.

Daňoví poplatníci za záchranu obou firem zaplatili podle agentury AP zhruba 188 miliard dolarů (asi 3,8 bilionu Kč), z toho Fannie Mae obdržela 116 miliard dolarů a splatila 35,6 miliardy USD. Freddie Mac z pomoci 72 miliard dolarů splatila téměř 24 miliard USD.

Fannie Mae a Freddie Mac kupují hypoteční úvěry od bank a dalších úvěrových institucí. Ty pak jako balíčky přemění na obligace pojištěné proti nesplácení, které nabízejí investorům po celém světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK