Za tři měsíce vstoupilo do 2. pilíře 22.375 lidí, zájem neroste

04.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Za první tři měsíce vstoupilo do druhého pilíře penzijního systému 22.375 lidí. V březnu tak přibylo 8871 klientů. To je skoro stejný přírůstek jako v únoru. ČTK o tom dnes informovala Asociace penzijních fondů s tím, že čísla vyplývají z informací všech penzijních společností, které druhý pilíř nabízí. Penzijní společnosti očekávaly, že do druhého pilíře vstoupí do konce června asi půl milionu lidí.

 

"Lidé se často informují na srovnání s ostatními produkty, kde je možné získat státní příspěvek. Když se rozhodují o vytvoření finanční rezervy na stáří, je pro ně důležité, že jim v tomto případě přispěje stát nejvyšší částky. Zajímavé je, že často vnímají druhý pilíř jako dobrý doplněk ke stavebnímu spoření," komentoval výsledky prezident Asociace penzijních fondů Karel Svoboda.

V 53 procentech případů uzavírají smlouvy muži a necelých 60 procent klientů je mladších 39 let, doplnil zkušenosti Penzijní společnosti České pojišťovny její generální ředitel Tomáš Matoušek. Největší zájem je podle něj zatím o dynamické spoření, kam vstoupilo 59 procent klientů.

Hlavním důvodem změny fungování penzijních fondů je požadavek na účetní oddělení majetku účastníků penzijního připojištění od majetku akcionářů fondů. Z devíti tuzemských penzijních fondů se druhého pilíře důchodové reformy nezúčastní Axa PF, Aegon a ING PF. Vedle pěti fondů, které v něm působit budou, se jej zúčastní ještě Raiffeisenbank. Do druhého pilíře je od ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva body ze svého příjmu.

Ve třetím pilíři si v penzijním připojištění se státním příspěvkem, které funguje od roku 1994, spoří na penzi přes pět milionů Čechů.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK