ÚOHS nechal zapsat na tzv. blacklist zakázek další firmu

05.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 5. dubna (ČTK) - O veřejné zakázky se nebude moct dočasně ucházet další firma. Pražská KHP Montáž uváděla v jednom z tendrů falešné reference. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ji za to zapsal na tzv. blacklist zakázek a uložil jí pokutu 300.000 korun. Rozhodnutí úřadu je pravomocné. ČTK to dnes řekl předseda úřadu Petr Rafaj. Firma se nemůže účastnit veřejných tendrů v dalších třech letech.

KHP Montáž vyhrála v polovině roku 2011 tendr na přístavbu a nástavbu lékárny Ústřední vojenské nemocnice Praha. Kvůli zásadnímu porušování smluvních povinností na straně dodavatele však nemocnice v říjnu 2011 od smlouvy odstoupila. V této souvislosti vznikly rovněž pochybnosti o pravosti osvědčení o referenčních zakázkách, kterou firma předložila.

ÚOHS zjistil, že reference firmy o rekonstrukci interiéru základní školy ve Vyškově a výstavbě bytového domu v Kroměříži neodpovídají skutečnosti. Podle vyjádření vyškovské školy nebyla žádná rekonstrukce podobného rozsahu ani prováděna. Také společnost SIVAS, s.r.o., pro niž KHP Montáž podle svého tvrzení stavěla bytový dům v Kroměříži, popřela, že by tuto zakázku realizovala.

"Z výše uvedeného vyplývá, že seznam referenčních zakázek, který byl uchazečem KHP Montáž předložen v rámci zadávacího řízení, ve skutečnosti není seznamem jím realizovaných stavebních prací. Tímto jednáním společnost KHP Montáž závažným způsobem porušila zákon o veřejných zakázkách," uvedl Rafaj.

Podle aktuálního přehledu je na blacklistu veřejných zakázek šest firem. Je mezi nimi například UPC Česká republika nebo BETONSTAV TEPLICE. Sedmou firmou na blacklistu má být společnost GSUS, s.r.o., která nyní působí pod názvem SCS 2012 s.r.o. v likvidaci. O zapsání společnosti na blacklist ÚOHS referoval koncem března, na seznamu zatím firma chybí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK