Microsoft a jiní si v Bruselu stěžují na Google kvůli Androidu

09.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 9. dubna (ČTK) - Americký internetový gigant Google čelí v Bruselu nové stížnosti. K Evropské komisi ji dnes podala skupina velkých společností v čele s americkým softwarovým obrem Microsoft kvůli údajnému protikonkurenčnímu jednání, kterého se prý Google dopouští na trhu s chytrými mobilními telefony v souvislosti s jeho operačnímu systémem Android.

Google podle nich nutí výrobce, kteří užívají Android a chtějí použít některé klíčová aplikace od Googlu, instalovat další aplikace této společnosti jako třeba YouTube. Ty jsou tak prý nabízeny spotřebitelům na úkor konkurenčních výrobků. Android se tak dostává do postavení, kdy by mohl kontrolovat údaje o spotřebitelích na trhu s mobilními telefony.

"Google používá operační systém Android pro mobilní telefony jako ´trojského koně´, aby oklamal své partnery, získal dominantní postavení na trhu s mobilními zařízeními a měl pod kontrolou údaje o spotřebitelích," uvedl podle agentury AFP právní zástupce koalice stěžovatelů s názvem FairSearch. Ta sdružuje 17 společností, mezi nimiž jsou kromě Microsoft také finský výrobce mobilů Nokia, společnost Oracle nebo firma TripAdvisor. Jde o stejné podniky jako ty, které se postavily proti Googlu v rámci vyšetřování Evropské komise z roku 2010 kvůli údajnému zneužití jeho dominantního postavení na trhu.

Skupina teď od EK požaduje, aby podnikla kroky na ochranu konkurenceschopnosti na trhu. EK podle agentury AP musí na stížnost odpovědět.

Operační systém Android má 70procentní podíl na trhu s chytrými mobilními telefony. Používá se i v počítačových tabletech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK