EU začala znovu vyšetřovat MasterCard kvůli karetním poplatkům

09.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Evropští regulátoři začali vyšetřovat asociaci MasterCard kvůli tomu, zda poplatky u platebních karet držitelů mimo Evropu neporušují unijní pravidla hospodářské soutěže. Oznámila to dnes Evropská komise (EK). Jestliže Brusel u MasterCard zjistí pochybení, mohla by dostat pokutu až 740 milionů dolarů (14,6 miliardy Kč) nebo ve výši deseti procent celkových příjmů asociace za uplynulý rok.

 

Nové vyšetřování se objevilo šest let poté, co EK nařídila vydavateli kreditních a debetních karet MasterCard, aby zrušil takzvané směňovací poplatky, které banka prodejce platí bance držitele karty za každou přeshraniční transakci. Tehdy šlo o platby v rámci zemí EU, Islandu, Norska a Lichtenštejnska.

Nyní se EK začala zabývat poplatky mezi bankami, které souvisí s platbami držitelů karet mimo Evropu. Ty se vztahují například na americké turisty, kteří platí kartou MasterCard u evropských obchodníků.

EK se obává, že tyto poplatky by mohly omezovat hospodářskou soutěž. Zátěž s nimi spojená totiž přechází na obchodníky a znamená pro ně zvýšení celkových poplatků, uvedla komise na webu.

Kromě toho EK zkoumá pravidla v systému MasterCard, která obchodníkům brání využívat lepší podmínky nabízené jinými bankami. Zabývá se také opatřením, podle kterého má obchodník povinnost přijmout všechny typy karet MasterCard.

Čistý zisk americké asociace MasterCard za čtvrté čtvrtletí minulého roku prudce stoupl na 605 milionů USD (11,4 miliardy Kč) z 19 milionů USD ve stejném období předchozího roku.

EU kvůli přeshraničním poplatkům u platebních karet v minulosti začala vyšetřovat i americkou karetní společnost Visa Europe.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK