CRIF: Češi si loni půjčili 1,37 bilionu Kč, o 67 miliard více

11.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lidé si v Česku v roce 2012 půjčili celkem 1,37 bilionu Kč, což bylo o 67 miliard více než předloni. Úvěr mělo 2,9 milionu Čechů, počet úvěrových smluv činil 5,7 milionu. Vyplývá to z údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací, které dnes na tiskové konferenci zveřejnila společnost CRIF - Czech Credit Bureau, která oba registry provozuje.

 

Objem dlouhodobých úvěrů, tedy hypoték a úvěrů ze stavebního spoření včetně překlenovacích úvěrů, loni stoupl o 56 miliard na 1,019 bilionu Kč. Počet klientů majících dlouhodobé úvěry vzrostl meziročně o 13 procent, tedy o 70 000 lidí. Půjčovali si ale nižší částky. Průměrná výše dlouhodobého úvěru klesla o 104.000 Kč na 1,6 milionu korun.

"Navzdory tomu, že loni již na obyvatele naplno dopadl vliv ekonomické recese, bylo mnoho lidí natolik finančně zdravých, že se jim podařilo dosáhnout na dlouhodobý úvěr. Vysoký nárůst dokazuje, že lidé chytře využili výhodných úrokových sazeb. Hypotéky a úvěry ze stavebního spoření má už sedm procent obyvatel starších 14 let," uvedla Zuzana Pečená, výkonná ředitelka CBCB - Czech Banking Credit Bureau, která provozuje bankovní registr.

Objem krátkodobých úvěrů (spotřební úvěry a leasing) meziročně vzrostl o tři procenta na 354 miliard korun. Celkový počet klientů využívajících krátkodobé financování se zvýšil o dvě procenta (43.000), krátkodobý úvěr tak má 2,5 milionu osob. Průměrný krátkodobý úvěr stoupl o procento na 140.000 korun.

V kategorii krátkodobých úvěrů stále dominují se 46 procenty osobní úvěry, jejich objem ale meziročně klesl o deset miliard. Naopak o 11 miliard se zvýšil objem spotřebitelských úvěrů, které má 785.000 klientů. O 12 miliard narostl také objem úvěrů čerpaných ze splátkových karet, které používá už 966.000 lidí, tedy o 26 procent více než předešlý rok.

Celkový objem ohrožených nesplacených úvěrů loni stoupl o 5,5 miliardy na 45,7 miliardy Kč. Úvěry řádně nesplácelo 275.000 klientů, zatímco o rok dříve to bylo 300.000.

Objem řádně nesplácených dlouhodobých úvěrů byl 16,4 miliardy Kč, nesplácením byla ohrožena dvě procenta z celkové částky. Předloni to bylo 1,4 procenta. Z celkového počtu klientů s dlouhodobým úvěrem jich řádně nesplácelo pět procent. "Klienti dovedou realisticky odhadnout své možnosti, protože 95 procent z nich své dlouhodobé závazky splácí bezproblémově," podotkla Pečená.

Objem řádně nesplácených krátkodobých úvěrů byl 29,3 miliardy korun. Nesplácením bylo ohroženo osm procent celkové částky, proti předloňským 7,9 procenta. Krátkodobé úvěry řádně nesplácelo 11 procent klientů.

"Finanční instituce kladou v posledních letech důraz na ověření bonity klienta v pozitivních úvěrových registrech, čímž chrání nejen svoje investice, ale také klienty samotné. Díky prověřování schopnosti splácet jsou lidé chráněni před neuváženým přeúvěrováním a riziko nesplácení i přes finanční krizi nijak dramaticky nenarůstá," upozornil Jiří Rajl, výkonný ředitel sdružení CNCB - Czech Non-Banking Credit Bureau, které provozuje nebankovní registr. Počet uživatelů nebankovního registru stoupl na 28, v bankovním registru je pak dalších 26 bank a stavebních spořitelen.

fd rot

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK