Světová ekonomika letos podle analytiků stoupne o 3,2 procenta

11.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Světová ekonomika by měla letos stoupnout zhruba o 3,2 procenta, tedy stejným tempem jako loni. Vyplývá to z průzkumu mezi čtyřmi stovkami analytiků po celém světě, jehož výsledky dnes zveřejnila agentura Reuters.

 

Před třemi měsíci analytici očekávali mírné zrychlení růstu světové ekonomiky na 3,3 procenta. V eurozóně nyní počítají pro letošní rok s propadem ekonomiky o 0,4 procenta, zatímco v lednu předpokládali pokles pouze o 0,1 procenta.

"Nedostatek hospodářského růstu a rekordní nezaměstnanost spolu s výdajovými škrty a úvěrovými problémy představují reálné riziko pro budoucnost eurozóny," uvedla analytička Lena Komilevaová ze společnosti G+ Economics.

V příštím roce počítají analytici se zrychlením růstu světového hospodářství na 3,8 procenta. "Oživení (světové ekonomiky) je na cestě, bude to však nerovnoměrné, nejisté a umírněné oživení," uvedl analytik Michael Gapen ze společnosti Barclays Capital.

Ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová ve středu prohlásila, že růst globální ekonomiky letos zřejmě dál zůstane jen vlažný a centrální banky by měly udržovat volnou měnovou politiku. Evropa má podle ní dál pokračovat v utahování opasků, aby snížila vysokou zadluženost, škrty ale nemusí být náhlé ani masivní.

Evropská komise předpokládá, že ekonomika eurozóny v letošním roce klesne o 0,3 procenta. Míra nezaměstnanosti v eurozóně nyní dosahuje rekordních 12 procent.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK