Na veřejně prospěšné účely předloni nejvíce odvedla Sazka

11.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. dubna (ČTK) - Sazka sázková kancelář předloni odvedla na veřejně prospěšné účely nejvíce ze všech provozovatelů loterií a podobných her, celkem 413 milionů korun. Druhá byla s odstupem společnost Synot Tip a třetí provozovatel kasin Bonver Win. Vyplývá to z dat odboru Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi ministerstva financí.

Čísla za loňský rok ještě nejsou k dispozici. Nicméně novela loterijního zákona tuto povinnost odvádět prostředky na veřejně prospěšné účely od 1. ledna 2012 zrušila, místo toho zavedla 20procentní daň na příjmy ze hry.

Sazka sázková kancelář, která 1. listopadu 2011 převzala loterijní byznys po zkrachovalé Sazce, v roce 2011 nejvíce přispěla sportovcům, kteří od ní získali celkem 408,6 milionu korun. Kulturní akce podpořila 3,6 milionu korun, na zdravotní účely dala 2,34 milionu a půl milion korun nasměrovala do sociální oblasti.

Druhým největším přispěvatelem na veřejně prospěšné účely z výnosů z hazardu byla předloni společnost Synot Tip, která provozuje jak kurzové sázky, tak i technické hry (k nim patří například videoloterijní terminály, elektromechanické rulety či internetové kurzové sázky - pozn. red.). Celkem tímto způsobem odvedla asi 360 milionů korun. Třetí v tomto žebříčku, společnost Bonver Win specializující se na provozování heren, barů a kasin, na veřejně prospěšné účely poslala 257 milionů korun.

Z čísel lze odhadnout, jak velký podíl na hazardním trhu ta která společnost má. První místo Sazky sázkové kanceláře je způsobeno její naprostou dominancí na loterijním trhu. Z provozovatelů her povolených ministerstvem financí totiž naopak zaujímala předloni první místo na trhu společnost Synot Tip s podílem 5,8 procenta na vložených částkách.

Jde však jen o část peněz, které tímto způsobem musely společnosti rozdělit. Většina zisku jim zůstala. Tento systém navíc provázela velká podezření, protože podpořené projekty si vybíraly společnosti samy. Například Bonver Win poslala podle Hospodářských novin 20 milionů korun sdružení Vivacitas z Valašského Meziříčí, které vzniklo jen o necelý rok dříve, nemělo ani internetové stránky a o své činnosti nijak neinformovalo. Bonver Win poslala také 30 milionů na provoz klubu společnosti SBM Europe, přestože ta se podle obchodního rejstříku nevěnuje veřejně prospěšné činnosti.

Podezřelá byla podle nevládní protikorupční organizace Růžový panter také dotace 245,5 milionu korun, kterou Nadaci Děti kultura sport poskytla společnost Synot Tip. Ta věnovala také 12,5 milionu korun Občanskému sdružení Safari muzeum Hostín, přičemž "safari" je podle Růžového pantera soukromou uzavřenou oborou. I kvůli těmto neprůhledným transakcím se způsob odvodu zisků z hazardu od loňského roku změnil.

Češi předloni v loteriích, kurzových sázkách, kasinech i na hracích automatech prosázeli celkem 126,8 miliardy korun, na výhrách se jim vrátilo 95,7 miliardy korun. Zbylých 31,1 miliardy korun tvořily příjmy ze hry, z nichž 3,54 miliardy odvedli provozovatelé loterií a podobných her na veřejně prospěšné účely. Po odečtení správních a místních poplatků jim na účtech zůstalo zhruba 24 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK