Řecko se dohodlo s věřiteli na pokračování reforem

15.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény/Brusel 15. dubna (ČTK) - Řecko se dohodlo s mezinárodními věřiteli na pokračování hospodářských reforem zahrnujících propouštění státních zaměstnanců. Věřitelé dospěli k závěru, že země plní podmínky pomoci, takže by brzy mohla dostat dalších 2,8 miliardy eur (72,6 miliardy Kč) ze záchranného úvěru. Informovaly o tom dnes tiskové agentury.

Inspektoři Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu (MMF) uvedli, že Řecko zřejmě v blízké budoucnosti splní stanovené cíle, takže členské země eurozóny by mohly brzy schválit vyplacení další části pomoci.

"Delegace (věřitelů) se shodla s úřady, že ekonomické vyhlídky se od předchozí inspekce výrazněji nezměnily," napsali mezinárodní věřitelé ve své zprávě. Dodali, že řecká ekonomika nadále směřuje k postupnému oživení v příštím roce.

Řecký ministr financí Jannis Sturnaras dnes uvedl, že Řecko hodlá požádat partnery z eurozóny o "drastické snížení dluhu", pokud se mu podaří v letošním roce dosáhnout přebytku u primárního rozpočtu, který nezahrnuje náklady na správu dluhu. Věřitelé již v prosinci slíbili, že poskytnou Řecku další dluhové úlevy pod podmínkou, že letos dosáhne vyrovnaného primárního rozpočtu.

Řecko je už šestým rokem v hospodářské recesi a vládní prognóza na letošní rok počítá s poklesem ekonomiky o 4,5 procenta. Řecká ekonomika by tak v období 2008 až 2013 vykázala propad téměř o čtvrtinu.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat EU a MMF o pomoc. Výměnou za pomoc zavádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a naopak zvyšuje daně, což sráží ekonomiku a vyvolává protesty mezi lidmi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK