Rusko: G20 letos uzavře dohodu o snižování dluhů

18.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Skupina největších světových ekonomik G20 chce během letošního roku uzavřít novou dohodu o snižování státních dluhů. Každá z členských zemí ale bude mít v rámci této smlouvy vytyčeny vlastní cíle odpovídající jejich specifické ekonomické situaci. Řekl to ve středu náměstek ruského ministerstva financí Sergej Storčak. Rusko v tomto roce G20 předsedá.

 

Nová dohoda o dluzích by měla být ambicióznějším následníkem plánu, na němž se G20 dohodla v roce 2010 v Torontu. Ten stanovil pro země G20 konkrétní cíle pro poměr dluhu k hrubému domácímu produktu (HDP).

Podle dokumentu připraveného před nadcházejícím zasedáním G20 ve Washingtonu skupina uvažuje v novém návrhu o snižování veřejných dluhů v dlouhodobějším měřítku výrazně pod hranici 90 procent HDP. Dohodu by měla G20 přijmout na červencové schůzce ministrů financí v červenci nebo na zářijovém summitu skupiny v Petrohradu, uvedl Storčak.

"Přístup bude flexibilní a možná nejdůležitější je. že zde bude jasné rozlišení mezi krátkodobými a střednědobými až dlouhodobými cíli (ve snižování dluhu)," řekl Storčak.

Storčak naznačil, že G20 bude tento týden mluvit zejména o otázkách směnných kurzů. Uvedl, že G20 by měla zopakovat slib vyhýbat se konkurenčním devalvacím měn a nechat o kurzech rozhodovat trhy. Tento slib G20 spolu s užší skupinou G7 poprvé přijala na posledním ministerském zasedání v únoru v Moskvě, uvedla agentura Reuters.

Schůzka ministrů financí a šéfů centrálních bank G20 začne dnes a bude trvat do pátku. Bude to klíčová akce jarního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

Obavy z "měnových válek" se letos opět vynořily v souvislosti s razantním uvolněním měnové politiky v Japonsku. Kroky japonské centrální banky a nové vlády Šinza Abho vedly k prudkému poklesu kurzu jenu, což vyvolalo ve světě námitky. Japonské kroky a jejich dopady na ceny investičních aktiv a spekulativní aktivitu ve světě budou jedním z hlavních témat diskusí na jarním zasedání MMF.

Zasedání fondu by mělo opět diskutovat o klíčových reformách hlasovacích práv a posíleni vlivu rozvojových ekonomik v čele s Čínou. Storčak v této souvislosti kritizoval USA, které jsou jako jako největší akcionář fondu pro dokončení jeho reformy klíčové. Američtí zákonodárci minulý měsíc odmítli žádost vlády Baracka Obamy o schválení trvalého navýšení amerického příspěvku MMF, což měla být nezbytná podmínka pro dokončení plánu reforem.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK