Cena ropy Brent stoupla z devítiměsíčního minima

18.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. dubna (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent se dnes odpoledne vrátila nad 99 dolarů za barel, když ráno přechodně sestoupila až na devítiměsíční minimum pod 97 dolarů. Ceny ropy se na předchozích šesti obchodních seancích snižovaly a podle některých obchodníků již jejich pokles možná zašel příliš daleko.

Ropa Brent se ráno propadla až na 96,75 dolaru, což byla nejnižší úroveň od loňského července. Odpoledne však vystoupila až na 99,34 dolaru. Kolem 14:45 SELČ se prodávala za 98,92 dolaru. Oproti středečnímu závěru tak vykazovala nárůst o 1,23 dolaru.

V předchozích šesti obchodních dnech ztratila ropa Brent více než osm procent hodnoty. Za poklesem její ceny stály obavy o poptávku, které zesílily po neuspokojivých ekonomických údajích ze Spojených států a Číny. To jsou dva největší spotřebitelé ropy na světě.

Obchodník Tony Machacek ze společnosti Jefferies Bache se domnívá, že na trhu s ropou zůstává prostor k dalšímu poklesu cen. "Mohli bychom vidět další krok dolů," uvedl.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 98,92 97,69 New York - Nymex WTI květen 87,78 86,68

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK