Británie zahájila právní kroky proti dani z finančních transakcí

19.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 19. dubna (ČTK) - Británie zahájila právní kroky proti plánu 11 členských států eurozóny na zavedení daně z finančních transakcí. Oznámil to dnes britský ministr financí George Osborne na zasedání finančních představitelů skupiny zemí G20 ve Washingtonu.

Evropská komise oficiálně navrhla zavedení daně z finančních transakcí v 11 členských zemích Evropské unie v polovině února. Daň, jejímž prostřednictvím se mají banky podílet na nákladech souvisejících s finanční krizí, by měla vynést až 35 miliard eur (přes 900 miliard Kč) ročně.

Plány na celoevropské zavedení daně ztroskotaly především kvůli odporu Británie a Švédska. Také Česká republika se do projektu na rozdíl například od Slovenska prozatím nehodlá připojit.

Británie se obává, že plánovaná daň by poškodila její zájmy, protože by měla dopad také na transakce mimo země, které ji zavedou. Podle nejmenovaného pracovníka ministerstva financí britská vláda napadla plán na zavedení daně ve čtvrtek u Evropského soudního dvora.

Daň z finančních transakcí má být příští rok zavedena v Německu, Francii, Rakousku, Belgii, Estonsku, Řecku, Itálii, Španělsku, Portugalsku, Slovinsku a na Slovensku. Další země se mohou k iniciativě připojit později.

Osborne dnes rovněž odmítl výzvu hlavního ekonoma Mezinárodního měnového fondu (MMF) Oliviera Blancharda, aby Británie zmírnila svůj úsporný program a podpořila tak stagnující domácí ekonomiku. Upozornil, že důležitější je názor šéfky MMF Christine Lagardeové, která ve čtvrtek uvedla, že postoj fondu k Británii se navzdory zhoršujícím se údajům o ekonomice nezměnil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK