Rozpočtové deficity v EU a eurozóně loni klesly

22.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 22. dubna (ČTK) - Rozpočtový deficit zemí Evropské unie v loňském roce klesl v průměru na 4,0 procenta hrubého domácího produktu (HDP) a v zemích eurozóny se snížil na 3,7 procenta HDP. V roce 2011 schodek v EU činil 4,4 procenta a v zemích eura 4,2 procenta HDP. Dnešní údaje statistického úřadu Eurostat ukázaly, že od finanční krize eurozóna v omezování deficitů výrazně pokročila. V roce 2009 její průměrný schodek dosahoval 6,9 procenta HDP.

Český rozpočtový deficit loni naopak stoupl na 4,4 procenta ze 3,3 procenta v roce 2011. Český státní dluh se tak zvýšil o pět procentních bodů na 45,8 procenta HDP. To je však stále poloviční úroveň proti eurozóně, kde poměr dluhu k výkonu ekonomiky narostl o 3,3 bodu na 90,6 procenta.

Nad klíčovou tříprocentní hranicí se loni spolu s Českem pohybovaly deficity dalších 16 zemí EU, včetně Francie (4,8), Španělska (10,6), Slovenska (4,3) či zemí čerpajících finanční pomoc v čele s Řeckem (10,0). Naopak Německo, které v Evropě prosadilo strategii úspor, dosáhlo loni podle metodiky Eurostatu mírného přebytku 0,2 procenta HDP.

Evropská komisi nyní zvažuje, zda poskytne Francii a Španělsku více času ke snížení deficitů pod hranici tří procent HDP. Může při tom vzít v úvahu špatnou ekonomickou situaci, kterou by mohly další úsporné kroky ještě zhoršit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK