CPI odpojí v České Lípě od teplárny 1600 bytů, výrazně ušetří

22.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká Lípa 22. dubna (ČTK) - Společnost CPI odpojí svých zhruba 1600 bytů v České Lípě od Českolipské teplárenské. Domácnostem slibuje až o 15 procent nižší náklady na vytápění. Nový dodavatel tepla Abastor Heating Solution garantuje, že ze současných 611 korun bez DPH za gigajoule sníží cenu na 514 Kč bez DPH. Nájemník v sedmdesátimetrovém bytě tak ročně ušetří až 4200 korun, sdělil dnes ČTK technický ředitel CPI Byty Luděk Zelinka. Reakci Českolipské teplárenské ČTK zjišťuje.

CPI chce v České Lípě odpojit od centrálního vytápění byty na sídlišti Sever. Projekt je v rámci skupiny pilotní. Počítá se změnou dodavatele tepla i se změnou technologie jeho výroby. "Centrální dodávka tepla bude vyměněna za plynová tepelná čerpadla systému vzduch-voda a plynové kondenzační kotle, které umístíme do technického zázemí jednotlivých domů či v některých případech na střechy domů," vysvětlil Zelinka. Novou technologii financuje firma Abastor a přepojení by se mělo uskutečnit ve třech etapách ještě letos.

Společnost CPI Byty je součástí skupiny CPI, patří k největším poskytovatelům nájemního bydlení v Česku. Vlastní na 12.600 bytů v 15 lokalitách, do jejichž oprav a modernizace investovala v posledních dvou letech bezmála miliardu korun. "S opravami je však třeba řešit také stále rostoucí náklady na služby a energie, které zatěžují především naše nájemníky," uvedl ředitel CPI Byty Daniel Bacík. Firma se podle něj inspirovala zkušenostmi menších vlastníků. Když se jí v České Lípě nepodařilo dojednat lepší ceny, rozhodla se odpojit. "Podobným způsobem hodláme pokračovat také v dalších městech a lokalitách," dodal Bacík.

Pro Českolipskou teplárenskou, která je dominantním dodavatelem centrálního tepla ve městě, představuje odpojení bytů CPI ztrátu 15 procent vytápěných domácností. Těch je dnes téměř 11.000. Firma také zásobuje teplem bezmála 70 podniků, úřadů, škol a dalších organizací. Odpojení bude zřejmě znamenat další zdražení centrálního tepla ve městě. Teplárna patří do skupiny MVV Energie CZ, která vlastní i teplárny v Liberci a Jablonci nad Nisou. Tam jsou ceny tepla ještě vyšší a třeba v Jablonci kvůli tomu vážně hrozí rozpad celé soustavy centrálního vytápění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK