Nezaměstnanost ve Španělsku stoupla na nový rekord 27,2 procenta

25.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Míra nezaměstnanosti ve Španělsku stoupla v prvním čtvrtletí na nový rekord 27,2 procenta z 26 procent v předchozím čtvrtletí. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil španělský statistický úřad.

 

Výsledky jsou horší než odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali zvýšení nezaměstnanosti jen o půl procentního bodu na 26,5 procenta. Bez práce bylo v prvním čtvrtletí 6,2 milionu lidí.

Španělsko se nyní nachází ve druhé hospodářské recesi za poslední tři roky. Španělská vláda je kvůli hrozbě dluhové krize nucena snižovat rozpočtový deficit zvýšenými daněmi a výdajovými škrty, což oslabuje ekonomiku a vyvolává protesty veřejnosti. K růstu nezaměstnanosti přispívají rovněž reformy trhu práce, které zaměstnavatelům usnadnily propouštění pracovníků.

Hrubý domácí produkt Španělska se loni snížil o 1,4 procenta po růstu o 0,4 procent v roce 2011. Loňský pokles byl druhý nejhlubší od roku 1970, kdy se začal HDP měřit podle současné metodiky. Centrální banka letos očekává propad o 1,5 procenta, vládní prognóza počítá se snížením jen o půl procenta.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK