Dolar díky příznivým zprávám z trhu práce v USA zpevňuje

25.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. dubna (ČTK) - Dolar dnes na devizových trzích zpevňoval vůči euru. K posílení americké změny přispěly hlavně příznivé zprávy z amerického trhu práce, které zmírnily obavy ohledně tempa oživování tamní ekonomiky. Analytici čekají, že dolar bude v růstu pokračovat.

Euro vůči dolaru kleslo o 0,1 procenta na 1,3008 USD. Ve středu se jednotná evropská měna propadla až na 1,2954 USD po méně příznivých výsledcích průzkumu podnikatelské nálady v Německu.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti minulý týden klesl na 339.000. Za posledních pět let to je druhá nejnižší hodnota. Pokles naznačuje, že zaměstnavatelé zrušili méně pracovních míst.

"Pokles eura je částečně technický a souvisí s křížovými kurzy," řekl hlavní analytik Omer Esiner ze společnosti Commonwealth Foreign Exchange ve Washingtonu. Trhy podle něj nemají chuť nakupovat euro za víc než 1,31 USD.

Nedávné údaje z Německa posílily obavy, že Evropská centrální banka by na svém příštím zasedání mohla snížit základní úrokovou sazbu. To znamená, že pro další růst eura existuje už jen omezený prostor.

Trhy nyní čekají na páteční rychlý odhad vývoje hrubého domácího produktu v USA za první čtvrtletí. Ekonomové v průměru odhadli, že ekonomika vzrostla o 3,1 procenta a oživila z útlumu, do něhož se ponořila v závěru minulého roku.

Dolar k jenu zůstal bez větších změn na 99,48 JPY. Japonská měna v minulých dnech oslabovala k dolaru kvůli uvolnění měnové politiky v Japonsku. Investoři teď bedlivě sledují pohyb kapitálu, aby zjistili, zda japonští investoři nezačali kvůli vyšším výnosům přesouvat prostředky do zahraničních dluhopisů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK